DISTRIBUIȚI
Alchetron

Guvernul olandez a anunţat luni că în fruntea Ministerului de Externe va fi numit Stef Blok, care îi va succeda lui Halbe Zijlstra, demisionat luna trecută după ce a recunoscut că minţise în legătură cu o presupusă întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, informează agenţia Reuters şi site-ul de ştiri dutch.news.

Stef Blok a fost ministru al justiţiei în precedentul guvern condus de Mark Rutte şi, la fel ca premierul, este membru al partidului liberal VVD, potrivit agerpres.


Rutte a confirmat că Blok va depune jurământul miercuri, dând asigurări că viitorul ministru este ‘foarte experimentat’, chiar dacă îi lipseşte experienţa la nivel internaţional.

Aceasta este pentru a doua oară când lui Blok (53 de ani) i se cere să înlocuiască un coleg căzut în dizgraţie. În urmă cu doi ani el a preluat Ministerul Justiţiei prin plecarea lui Ard van der Steur, demisionat după un scandal în care fusese implicat un baron al drogurilor şi în urma căruia trei miniştri şi-au pierdut posturile.

Citește și : Iranul poate produce uraniu îmbogăţit în proporţie de 20% ‘în mai puţin de 48 de ore’ daca SUA se retrage din acordul încheiat în 2015

Halbe Zijlstra a demisionat la 13 februarie după ce a ieşit la iveală că a minţit că ar fi fost prezent la o întâlnire în care preşedintele rus Vladimir Putin ar fi vorbit despre planurile sale despre o ‘Rusie Mare’. Zijlstra pretinsese că l-a auzit pe şeful statului rus vorbind despre ambiţiile sale expansioniste în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri la casa de vacanţă a lui Vladimir Putin, în 2006. La acea vreme, Halbe Zijlstra lucra pentru compania petrolieră olandeză Shell.

Blok a mai fost anterior ministru al locuinţelor timp de cinci ani. În octombrie trecut a anunţat că iese din politică, dezamăgit că nu a fost luat în calcul pentru un post în noua coaliţie de guvernare.

Deşi cu puţină experienţă directă în politica externă, Blok va fi responsabil în prima sa lună de mandat cu prezidarea reuniunilor Consiliului de Securitate al ONU, în care Olanda este membru nepermanent timp de un semestru.

Deputat VVD timp de 14 ani, Blok este considerat un pragmatic în partidul său, reprezentând aripa de dreapta a acestuia, dar abil în genul de compromisuri necesare în politica olandeză.