DISTRIBUIȚI
independent.co.uk

Guvernul olandez a anunţat vineri trimiterea unei fregate în Golful Persic în cadrul ”misiunii europene iniţiate de Franţa” pentru asigurarea securităţii navigaţiei în strâmtoarea strategică Ormuz, în contextul tensiunilor din regiune, transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat al guvernului olandez, fregata echipată şi cu un elicopter va staţiona în zona Golfului de la sfârşitul lunii ianuarie până la sfârşitul lui iunie 2020. Vor fi de asemenea trimişi mai mulţi ofiţeri olandezi la comandamentul european din Golf ce va fi instalat la baza navală franceză de la Abu Dhabi.


Citește și : SUA condamnă ‘vehement’ atacul comis în centrul Londrei

De asemenea, potrivit executivului de la Haga, Olanda şi alte cinci state europene, respectiv Belgia, Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Suedia, se vor alătura mecanismului comercial ”Instex” creat de UE la iniţiativa Franţei, Germaniei şi Regatului Unit pentru ocolirea sancţiunilor americane impuse Iranului.

Prin acest mecanism de compensaţie financiară ce exclude dolarul american, societăţile din UE pot continua tranzacţiile comerciale cu Iranul, în pofida sancţiunilor impuse de SUA acestei ţări.

Citește și : Mai multe persoane, înjunghiate pe o stradă comercială din Haga