DISTRIBUIȚI
Unsplash

Doi adolescenţi armeni, a căror expulzare prevăzută sâmbătă către Armenia a provocat o mare emoţie în ţară şi care au dispărut vineri seară pentru a scăpa, au primit în cele din urmă autorizaţia să rămână în Olanda, a anunţat sâmbătă Ministerul Justiţiei de la Haga, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cei doi copii au fost găsiţi la scurt timp după acest anunţ.


Citește și : Discuţiile de pace privind războiul din Yemen au eşuat; liderul rebelilor îndeamnă la „rezistenţă”

„Au fost găsiţi şi sunt sănătoşi”, a informat într-un comunicat poliţia din Wijchen, sud-estul Olandei, unde copiii fuseseră văzuţi ultima oară vineri seară.

Cererea lor de azil fiind respinsă, Howick (13 ani) şi sora sa Lili (12 ani) urmau să părăsească Olanda sâmbătă pentru a se alătura mamei lor în Armenia.

Copiii au dispărut însă pe neaşteptate vineri seară.

În faţa acestei situaţii, secretarul de stat din Ministerului Justiţiei olandez Mark Harbers „a decis că, luând în considerare toate aspectele, copiii pot rămâne în Olanda”, a declarat ministerul într-un comunicat remis AFP.

Howick şi Lili, care au crescut în Olanda, au sosit în ţară în 2008 împreună cu mama lor, Armina Hambartsjumian. Cererea acesteia de azil a fost respinsă, ea fiind expulzată din Olanda în 2017.

Sub motivul că este incapabilă să se ocupe de copiii săi în Armenia, Armina Hambartsjumian i-a ascuns pe Howick şi Lili înainte de a fi expulzată, ea refuzând să le spună autorităţilor olandeze unde se află copiii săi. Cei doi copii au fost totuşi găsiţi şi încredinţaţi unei familii olandeze.

Citește și : Iranul execută trei kurzi acuzați de atacuri împotriva civililor și a forțelor de securitate

Ei au dispărut din nou săptămâna trecută, după ce cea mai înaltă instanţă administrativă din Olanda a respins cererea lor de azil. În final, au reapărut trei zile mai târziu.

Decizia surprinzătoare luată de Mark Harbers pune capăt unui foileton care i-a emoţionat pe olandezi, sute de persoane mobilizându-se pentru ca Howick şi Lili să primească autorizaţia de a rămâne în Olanda.

Cei doi copiii urmau să fie audiaţi de poliţie înainte de a fi duşi la tutorele lor, au precizat autorităţile.

Ministerul Justiţiei a reamintit însă că guvernul olandez şi autorităţile armene au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a le asigura o primire corespunzătoare adolescenţilor odată ajunşi în Armenia.