DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Olanda pune capăt unui ajutor financiar pentru sistemul judiciar al Autorităţii palestiniene din cauza compensaţiilor acordate deţinuţilor şi apropiaţilor lor, considerate de autorităţile de la Haga o încurajare a violenţei, a anunţat vineri guvernul olandez, citat de AFP, potrivit agerpres.

Acest ajutor, în sumă de 1,5 milioane de euro (1,7 milioane de dolari) pe an, era vărsat direct Autorităţii palestiniene şi consacrat sistemului judiciar al Teritoriilor palestiniene în cadrul unui program al Uniunii Europene.


Citește și : Berlusconi, de la congres la spital. Fostul premier italian a suferit o căzătură

„Olanda este nemulţumită de sistemul actual palestinian de susţinere a deţinuţilor şi a apropiaţilor lor, pentru că suma alocaţiilor este legată de durata detenţiei”, a declarat ministrul olandez de externe într-un comunicat transmis AFP.

„Olanda consideră” aceste alocaţii „un semnal indezirabil, pentru că violenţa pare să fie recompensată”, potrivit comunicatului citat.

Guvernul olandez reaminteşte că a avertizat Autoritatea palestiniană în urmă cu un an că va pune capăt acestui ajutor dacă nimic nu se schimbă. „Totuşi, aceste decizii nu au produs rezultatele dorite şi guvernul a decis în consecinţă să pună capăt ajutorului direct către Autoritatea palestiniană”, a explicat ministrul.

Fondurile deja deblocate ar urma să fie acum afectate unui ajutor indirect pentru promovarea „dezvoltării constituţionale” a Teritoriilor palestiniene.

Autoritatea palestiniană susţine că aceste alocaţii constituie o formă de ajutor social către familiile deţinuţilor.

Citește și : Captură record de droguri în Rusia. Peste două tone de stupefiante, descoperite într-un laborator clandestin

Mulţi palestinieni îi consideră pe deţinuţi şi pe cei care au murit comiţând atacuri drept eroi ai conflictului cu Israelul, iar liderii palestinieni îi omagiază adesea ca martiri.

Israelul vede în acest ajutor financiar o încurajare a violenţei.

În iulie, Olanda şi-a suspendat contribuţia la Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), aşteptând rezultatul unei anchete asupra unor înalţi responsabili ai Agenţiei suspectaţi de proastă gestiune şi abuz de putere.