DISTRIBUIȚI
Pixabay

Olanda şi-a rechemat luni ambasadorul de la Teheran pentru consultări după expulzarea a doi dintre membrii misiunii diplomatice olandeze în Iran, în urma cazurilor a doi opozanţi iranieni ucişi pe teritoriul olandez în 2015, respectiv 2017, transmite AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Am decis rechemarea ambasadorului de la Teheran pentru consultări’, a transmis luni ministrul de externe Stef Blok pe Twitter. ‘Decizia urmează după anunţul Ministerului de Externe iranian că doi colaboratori olandezi ai ambasadei la Teheran au fost declaraţi persoane indezirabile şi trebuie să părăsească ţara. Este inacceptabil’, a adăugat el.


Citeşte şi: Tornadă ucigaşă în SUA. Cel puţin 23 de oameni au murit! – VIDEO

După anunţul de la Teheran, survenit în februarie, Haga l-a convocat ‘imediat’ la Ministerul de Externe pe ambasadorul iranian, căruia i s-a adus la cunoştinţă că expulzarea celor doi diplomaţi, reveniţi în Olanda, este ‘inacceptabilă şi ‘negativă pentru evoluţia relaţiilor bilaterale’, după cum a precizat Blok într-o scrisoare către parlament.

Potrivit lui Stef Blok, Teheranul i-a expulzat pe diplomaţii olandezi în replică la precedenta expulzare a doi diplomaţi iranieni de către Olanda, în iunie 2018.

Citește și: Elicopter PRĂBUŞIT în Kenya! Patru americani şi-au pierdut viaţa

Guvernul de la Haga a acuzat în ianuarie Teheranul de implicare în asasinarea a doi olandezi de origine iraniană în Olanda în 2015 şi 2017, afirmând că serviciile sale de informaţii au ‘indicii puternice că Iranul a fost implicat’.

Cele două victime, identificate de poliţia olandeză ca fiind Ali Motamed, 56 de ani, şi Ahmad Molla Nissi, 52 de ani, erau opozanţi ai regimului iranian, a indicat guvernul olandez