DISTRIBUIȚI

Un olandez în vârstă de 27 de ani a fost condamnat marţi în lipsă la şase ani de închisoare de un tribunal din Rotterdam, în Olanda, pentru că a luptat în rândul grupării jihadiste Frontul Al-Nusra în Siria şi Irak, relatează AFP, conform agerpres.

Condamnarea a fost pronunţată în cadrul proceselor în contumacie împotriva a nouă cetăţeni olandezi, printre care un rapper şi un fost poştaş, toţi acuzaţi că s-au alăturat unor grupări jihadiste.


Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

Adil Bouchouh, 27 de ani, din Rotterdam, care a luptat din 2014 în Siria şi Irak, în special în regiunea Idlib, este singurul care a fost condamnat, celelalte cazuri fiind respinse pentru că în multe dintre acestea este nevoie să se verifice dacă acuzaţii, toţi absenţi, mai sunt în viaţă.

Adil Bouchouh este în viaţă, deşi locul unde se află în prezent nu este cunoscut. Procuratura a cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare împotriva sa.

‘Bouchouh a refuzat în mod deliberat să compară astăzi. S-a constatat, în urma convorbirilor telefonice cu părinţii săi, că el a făcut parte din gruparea Frontul Al-Nusra din 2014 până în 2017. Ameninţarea pe care o reprezintă apartenenţa la grupurile jihadiste trebuie pedepsită sever’, a declarat preşedintele instanţei Jaco Boek.

Cel puţin 280 de persoane – o treime femei – au părăsit Olanda pentru a lupta în Irak şi Siria, potrivit agenţiei naţionale antiteroriste NCTV. Potrivit datelor disponibile în luna mai, 45 dintre ele au revenit în ţară, 45 au fost ucise şi 190 se află încă în Orientul Mijlociu.