DISTRIBUIȚI
businessinsider.com

Un raid aerian olandez din 2015 în nordul Irakului împotriva unei presupuse facilităţi pentru producerea de bombe a Statului Islamic s-a soldat cu moartea a circa 70 de persoane, inclusiv civili şi combatanţi ai SI, a făcut cunoscut luni Ministerul olandez al Apărării, preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul Olandei nu a mai furnizat până acum estimări detaliate ale numărului de morţi în urma operaţiunii de atunci de la Hawija, în apropiere de oraşul Kirkuk.


Citeşte şi: McDonald’s îşi dă afară directorul general

O bombă lansată de un avion de luptă F-16 olandez care lua parte la operaţiunile antiteroriste conduse de Statele Unite în noaptea de 2 iunie acel an a „dus la circa 70 de victime, inclusiv luptători din SI şi civili”, a menţionat într-o scrisoare adresată parlamentului olandez ministrul apărării, Anna Bijleveld-Schouten.

Potrivit textului acestei scrisori, nu este clar câţi civili se numără exact între cei ucişi, dar numărul victimelor este mai mare decât cel anticipat în respectivul raid nocturn, în parte din cauza unei serii de deflagraţii produse de la explozibilii depozitaţi în incinta vizată.

Facilitatea se afla pe un sit industrial şi „informaţiile de care dispunea Olanda nu au anticipat morţi în rândul civililor, întrucât în zona din apropierea ţintei nu locuiau civili”, se menţionează în scrisoare.

Citeşte şi: Margrethe Vestager: UE nu are nevoie de campioni industriali ‘cocoloşiţi’

„După raid au avut loc câteva explozii secundare şi mai puternice care nu ar fi putut fi anticipate având în vedere raidurile efectuate anterior asupra unor ţinte similare, iar acest lucru a dus la distrugerea unui mare număr de alte imobile”, notează titulara Apărării.

Aeronavele F-16 ale Olandei au efectuat circa 2100 de raiduri asupra Irakului în cadrul coaliţiei împotriva Statului Islamic, între octombrie 2014 şi 2018, conform Ministerului olandez al Apărării.