DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Cancelarul german Olaf Scholz va fi primit de preşedintele SUA Joe Biden pe 7 februarie, fiind de aşteptat ca cei doi lideri să discute despre tensiunile actuale dintre Rusia şi Ucraina, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Reuters şi AFP, scrie agerpres.  

Biden şi Scholz vor evoca ”angajamentul lor comun de a continua pe cale diplomatică şi de a-şi uni eforturile pentru a descuraja Rusia privind orice agresiune contra Ucrainei”, a precizat Psaki într-un comunicat.


Citește și : APCE cere Rusiei să ancheteze otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

SUA şi NATO au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea.

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Citește și : Reţea de certificate de vaccinare false în Franţa! Mai mulţi suspecţi au fost arestaţi

Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înţelegere, în timp ce oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina.