DISTRIBUIȚI
DW

Cancelarul german Olaf Scholz a plecat duminică în prima sa vizită în Africa de la începutul mandatului, în urmă cu şase luni, relatează dpa, potrivit agerpres.

În cadrul vizitei sale în Senegal, Niger şi Africa de Sud, se anticipează ca efectele războiului din Ucraina să fie o temă majoră, în contextul în care blocada rusă
asupra exporturilor de grâu ucrainene a exacerbat criza alimentată de pe continent, în special în Africa de Est.


Citește și :  Doi opozanţi în exil ai lui Putin desemnaţi ‘agenţi ai străinătăţii’

În pofida acestui lucru, mai multe state africane nu au condamnat în mod clar invazia Rusiei până acum.

Combaterea schimbării climatice, cooperarea economică, lupta împotriva pandemiei şi consolidarea democraţiilor din Africa urmează de asemenea a fi discutate în cadrul vizitei.

Scholz urmează să petreacă câte o zi în fiecare dintre cele trei ţări. Senegal deţine în prezent preşedinţia Uniunii Africane şi a fost una dintre ţările invitate la summitul G7 din Germania de la sfârşitul lui iunie.

Nigerul este perceput de guvernul german drept o „ancoră de stabilitate” în regiunea Sahel, unde mai multe grupuri teroriste alimentează temerile de mulţi ani, în timp ce Africa de Sud este considerată un partener cheie al Germaniei, cu legături economice, politice şi culturale.

Aşteptările sunt mari înainte de vizita cancelarului pentru organizaţiile caritabile.

Grupul World Vision susţine că fostul cancelar Angela Merkel a pus prea mult accent pe „apărarea de migraţie” din 2015 şi acest lucru trebuie să înceteze, potrivit lui Ekkehard Forberg, responsabil pentru crize umanitare în cadrul organizaţiei.

Citește și : Germania va livra Ucrainei primele 15 tancuri antiaeriene de tip Gepard în luna iulie

„De la cancelarul Scholz aşteptăm politici de pe picior de egalitate”, a spus el. El a mai spus că Germania nu ar trebui să impună „soluţii paternaliste” continentului, ci să susţină conceptele dezvoltate chiar de ţări.

De la începutul mandatului, Olaf Scholz a făcut vizite doar în statele aliate cel mai apropiate de Germania din afara Europei: SUA, Israel şi Japonia.