Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat miercuri că explozia unei rachete în estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, incident soldat cu doi morţi, trebuie să fie investigată în detaliu înainte de a fi trase concluzii, relatează Reuters, potrivit agerpres.
În declaraţia sa de la finalul summitului G20 din Bali (Indonezia), Scholz a spus că este un semn pozitiv faptul că Statele Unite s-au oferit să ajute Polonia în timpul anchetei.
Citeşte şi: Deputaţii cehi au adoptat o rezoluţie care califică drept ‘terorist’ actualul regim din Rusia – Black News
Olaf Scholz se alătură astfel altor lideri din NATO care au cerut o anchetă cuprinzătoare. Ucraina a dat vina pe Rusia, deşi preşedintele american Joe Biden a spus că racheta nu a fost probabil trasă din Rusia.
Şeful executivului german a salutat limbajul clar din declaraţia finală a summitului G20 pentru a condamna războiul din Ucraina, adăugând că ”preşedintele rus este aproape singur în lume cu politica sa”.
Declaraţia califică atacul Rusiei contra Ucrainei vecine drept război şi nu ”operaţiune militară specială”, aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Putin, absent de la summit. Majoritatea membrilor au condamnat puternic războiul din Ucraina”, potrivit textului final consultat de DPA, în pofida opoziţiei iniţiale din partea Rusiei faţă de o asemenea exprimare.
Poziţia Moscovei a fost la rândul său inclusă în textul declaraţiei finale.
Citeşte şi: Erdogan este ‘convins’ că acordul privind cerealele ucrainene va fi prelungit – Black News
Rusia a fost reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, care a părăsit reuniunea încă de marţi, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ”politizeze” declaraţia.
Olaf Scholz a cerut o soluţie diplomatică la conflictul din Ucraina şi a afirmat, într-un interviu pentru postul ntv, că Rusia ar putea găsi o cale de ieşire din situaţia actuală doar prin măsuri imediate şi decisive, precum retragerea trupelor şi deschidere faţă de tratative de pace astfel încât acestea să nu conducă la o pace dictată.