DISTRIBUIȚI

Noul cancelar german Olaf Scholz, aflat duminică în prima sa vizită în Polonia, a reafirmat dorinţa Germaniei de parteneriat cu ţara vecină în pofida unei serii largi de probleme asupra cărora există divergenţe profunde, relatează dpa, potrivit agerpres.

Cu această abordare, Scholz a declarat, într-o întâlnire cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, că guvernul de la Berlin speră în progrese în disputa dintre Uniunea Europeană şi Polonia în ce priveşte statul de drept.


Citeşte şi: Îmbolnăvirea cu Omicron ar putea acționa ca ‘un vaccin natural’, spune un om de știință britanic – Black News

‘Europa este o comunitate de valori şi de legi. Suntem uniţi de ideea de stat de drept şi de democraţie’, a spus Scholz, arătând că ar fi, prin urmare, util ‘dacă discuţiile între Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi Polonia ar putea conduce în curând la o foarte bună soluţie pragmatică’.

De partea cealaltă, Morawiecki a criticat obiectivele politice ale noului guvern german.

‘Uniformitatea şi egalitarismul nu sunt direcţii bune de acţiune’, a afirmat el după întrevederea cu Scholz.

Noul executiv german de centru-stânga s-a angajat să lucreze pentru o Uniune ‘care îşi protejează valorile şi statul de drept atât pe plan intern, cât şi extern’, făcându-se vorbire de asemenea despre transformarea UE într-un ‘stat european federal’.

Potrivit lui Morawiecki, poporul polonez percepe federalizarea plănuită a Europei drept un ‘centralism democratic, centralism birocratic’. ‘Europa va fi puternică dacă va fi o Europă de state suverane’, a insistat el.

Avertizând că proiectul gazoductului Nord Stream 2, care este finalizat, dar nu a fost încă operaţionalizat, nu va face decât să ofere noi pârghii Kremlinului de a pune presiune pe UE, Morawiecki a afirmat că ‘soluţia cea mai bună ar fi să se împiedice ca Nord Stream 2 să intre în funcţiune’.

Scholz nu a dat un răspuns direct la comentariile lui Morawiecki, dar a reiterat sprijinul Germaniei pentru sectorul ucrainean al tranzitului de gaze, adăugând că ţara sa va susţine Ucraina în ce priveşte extinderea domeniului energiilor regenerabile.

Separat, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat duminică seara la postul ZDF că gazoductul nu poate fi autorizat în prezent deoarece nu respectă condiţiile directivelor europene din sectorul energetic.

Citeşte şi: Preşedintele sud-african este bolnav de COVID – Black News

În discuţiile de duminică, Morawiecki şi Scholz au avut însă şi cel puţin un subiect asupra căruia au fost pe aceeaşi lungime de undă: criza refugiaţilor de la graniţa belaruso-polonă. Cancelarul l-a asigurat pe premierul polonez de sprijinul german şi a descris acţiunile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko ca ‘inumane’ şi ‘război hibrid’.

Scholz a încercat să accentueze aspectele pozitive din relaţiile germano-polone, descriind cele două ţări ca ‘vecine şi prietene, parteneri în Uniunea Europeană şi aliaţi în NATO’.

Acesta este un lucru foarte valoros, a adăugat cancelarul, ‘pentru că istoria comună a Germaniei a inclus şi capitole foarte întunecate în care germanii au adus mari suferinţe Poloniei’.