DISTRIBUIȚI
DW

Cancelarul federal german Olaf Scholz a găzduit luni, la Berlin, un summit pentru organizarea distribuirii, cazării şi integrării pe piaţa muncii a refugiaţilor ucraineni care au sosit în Germania de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, informează dpa, potrivit agerpres

Evenimentul, pe care Scholz l-a găzduit împreună cu ministrul de stat şi comisarul pentru integrare al Germaniei, Reem Alabali-Radovan, a abordat de asemenea probleme ce ţin de îngrijirea copiilor şi şcolarizare, în condiţiile în care majoritatea ucrainenilor care au fugit în Germania sunt femei şi copii.


Citește și :  Macron pe primul loc în scrutinul prezidenţal din Franţa (sondaje)

„Oraşele, împreună cu landurile federale, au început să organizeze facilităţi de îngrijire şi cursuri pentru copiii ucraineni, însă noi avem nevoie de mult mai multe capacităţi”, a declarat Markus Lewe, primarul oraşului german Münster şi preşedinte al Asociaţiei Germane a Oraşelor, îndemnând guvernul federal să contribuie la acoperirea cheltuielilor.

„Mulţi refugiaţi vor să se întoarcă acasă cât de repede se poate, însă când va fi posibil acest lucru nu se ştie”, a spus la rândul său Alabali-Radovan. „De aceea, noi trebuie să creăm perspective şi (posibilităţi de) participare în ţara noastră pentru oamenii care au sosit aici”, a adăugat ea.

Până duminică, peste 376.000 de ucraineni au intrat în Germania de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit autorităţilor germane.

Însă, de când ucrainenii pot intra în Germania fără viză pentru o perioadă de 90 de zile şi nu există practic controale la frontierele interne din Uniunea Europeană (UE), numărul exact al refugiaţilor de război este necunoscut.

Citește și : Ucraina acuză Rusia de lipsa de coridoare umanitare din oraşul-port Mariupol

Printre participanţii la summitul organizat de guvernul german s-au numărat miniştrii federali de interne Nancy Faeser, al educaţiei Bettina Stark-Watzinger şi al muncii Hubertus Heil.

Au fost de asemenea invitate o serie de organizaţii umanitare şi de asistenţă.