DISTRIBUIȚI

Peste 500.000 de euro din fondurile alocate de Parlamentul European pentru două organizaţii politice paneuropene au fost folosite inadecvat de membrii lor, a anunţat miercuri Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), relatează Reuters, potrivit agerpres.

Investigaţia OLAF a fost declanşată în 2015 sub suspiciunea de fraudă şi nereguli comise de partidul paneuropean de dreapta MELD (Movement for a Europe of Liberties and Democracy sau Mişcarea pentru o Europă a Libertăţilor şi Democraţiei) şi fundaţia asociată FELD, care au primit granturi UE între 2012 şi 2015 şi între timp au dispărut amândouă.


Citește și : Cutremur puternic în Filipine

Banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru a plăti campanii de informare despre Uniunea Europeană, dar media daneze au relatat că au fost folosiţi pentru promovarea unor partide individuale.

MELD a fost condus de Morten Messerschmidt din cadrul Partidului Popular danez în perioada 2014-2015 care, ca preşedinte, a aprobat o parte din cheltuieli. Grupul a inclus, de asemenea, partide din Italia, Grecia şi din alte ţări.

„Avem o aşteptare clară că nimic ilegal nu poate fi găsit privind modul în care ne-am cheltuit banii”, a spus Messerschmidt, acum parlamentar în Danemarca, pentru agenţia daneză de ştiri Ritzau.

OLAF a sesizat asupra investigaţiilor autorităţile din Italia, Grecia şi Danemarca.

„MELD şi FELD au fost folosite de membrii asociaţiei pentru a obţine câştiguri ilegale pentru ei sau pentru alţii în detrimentul intereselor financiare ale Parlamentului European”, se menţionează într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, PE a suferit pierderi financiare totale de 583.047 de euro, din care au fost recuperate 127.626 de euro.

Procurorul de stat danez pentru infracţiuni internaţionale şi economice a confirmat pentru Reuters că a primit un raport de la OLAF şi că acum urmează să stabilească dacă există motive pentru continuarea investigaţiei.

Partidul Popular danez, cândva al doilea din parlamentul ţării, a înregistrat o scădere de popularitate de la 21% din voturi la alegerile naţionale din 2015, până la sub 9% la ultimele alegeri din 2019.

Citește și : Premierul Greciei sună alarma! Europa trebuie să se pregătescă pentru un noul val de migranți

Messerschmidt a declarat că Partidul Popular danez este gata să ramburseze eventuale cheltuieli nejustificate Parlamentului European dacă va fi necesar.

MELD a fost un partid paneuropean fondat în 2011 şi format din formaţiunile membre ale grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD) din PE, cu excepţia UKIP, care a fost membră a grupului EFD dar nu şi a MELD. În cele din urmă MELD a fost dizolvat în 2015 din cauza utilizării inadecvate a fondurilor UE.