DISTRIBUIȚI

În încercarea de a ocoli eforturile Uniunii Europene (UE) de a reduce migraţia prin zona centrală şi estică a Mediteranei, au apărut noi rute ale migraţiei, care trec prin Spania şi România, a declarat marţi un oficial al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), informează dpa, potrivit agerpres.

Eugenio Ambrosi, director al oficiului regional pentru UE al OIM, a declarat că numărul de migranţi ce sosesc pe aceste rute este relativ scăzut, însă noile rute constituie un semnal că traficanţii de migranţi caută alternative pentru a ajunge în ţările Uniunii.


Potrivit OIM, aproape 10.300 de oameni au sosit în Spania pe mare doar în 2017. Ambrosi a estimat că acesta ‘nu este un număr mare’, dar este de patru ori mai mare decât în 2016.

Citeşte şi: Alertă teroristă în SUA. Pontonul din Santa Monica a fost EVACUAT – FOTO/VIDEO

De asemenea, câteva sute de migranţi au sosit în România, traversând Marea Neagră în ambarcaţiuni, a adăugat el.

‘Este un indiciu clar că traficanţii şi contrabandiştii caută alternative – încercând să afle cât de viabile sunt acestea – pentru a-şi continua business-ul’, a declarat Ambrosi.

Totodată, potrivit oficialului OIM, acesta este un semnal că strategiile UE ce vizează reducerea migraţiei nu sunt ineficiente.

‘Să stopezi pur şi simplu afluxul (de migranţi) nu este, în primul rând, un răspuns, iar în al doilea rând nu prea funcţionează în general’, a subliniat Eugenio Ambrosi.

Până acum, în 2017, aproape 130.000 de migranţi au ajuns pe coastele europene traversând Marea Mediterană. Numărul celor sosiţi pe mare a scăzut faţă de 2015, când s-a înregistrat un număr record de migranţi ajunşi pe Marea Mediterană: un milion de oameni.