DISTRIBUIȚI
AP

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), responsabilă cu eliminarea la nivel mondial a acestor arme apărute în timpul Primului Război Mondial, traversează o ‘perioadă dificilă’ după o serie de atacuri şi trebuie să se adapteze la această ‘nouă eră’, a declarat marţi directorul-general al OIAC, Fernando Arias, într-un interviu acordat AFP, scrie Agerpres.

Atacurile chimice repetate în Siria începând cu 2013, fostul agent rus otrăvit cu agentul Noviciok în martie în Anglia, otrăvirea fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-Un în Malaezia în 2017: utilizarea tot mai des a armei chimice este ‘îngrijorătoare’, a declarat Fernando Arias, cu câteva zile înainte de o reuniune cheie a organizaţiei.


Citește și : Finlanda propune preluarea preşedinţiei Consiliului UE în locul României

‘Traversăm o perioadă dificilă’, a declarat el pentru AFP de la Haga.

În iunie, Rusia a comparat organizaţia cu un Titanic ‘pe cale să se scufunde’, în urma deciziei majorităţii celor 193 de state membre de a consolida puterile organizaţiei, autorizând-o să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze utilizarea unei astfel de arme.

Cu două luni mai devreme, autorităţile olandeze au reţinut şi expulzat patru agenţi ruşi care pregăteau un atac cibernetic vizând sediul OIAC, la scurt timp după tentativa de asasinare a fostului agent rus Serghei Skripal la Salisbury, atac pentru care Londra acuză Rusia.

‘Ceea ce pot spune este că sentimentul general al statelor membre este că OIAC este mai necesară ca oricând’, a declarat diplomatul spaniol.

Citește și : Baze de rachete în Coreea de Nord: Nu se întâmplă nimic anormal , consideră Donald Trump

‘Ceea ce trăim acum este temporar, conflictele încep şi se încheie, însă organizaţia rămâne’, a spus laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2013. ‘Organizaţia este mult mai mult decât Siria – Siria este, desigur, un subiect important, Salisbury este, desigur, un subiect important – dar ea (organizaţia) este mult mai mult de atât’, a adăugat el.

Însă, ‘în loc de a spune ‘avem atâtea probleme’, trebuie să ne adaptăm la această nouă eră’, a afirmat directorul OIAC.