DISTRIBUIȚI
EPA

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a manipulat rezultatele anchetei sale privind otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pentru a acuza Rusia, a afirmat sâmbătă şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit lui Lavrov, care a precizat că Rusia a primit aceste informaţii în mod confidenţial, laboratorul elveţian din Spiez, specializat în ameninţări chimice, a trimis către OIAC rezultatele analizei sale asupra unor eşantioane prelevate de la Salisbury (sudul Angliei), unde Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, au fost otrăviţi.


Citește și : Egiptul se declară profund preocupat de ‘actuala escaladare militară în Siria’

‘Substanţa BZ a fost descoperită în toate eşantioanele. BZ este un agent neurotoxic (…), această substanţă era în serviciu în Marea Britanie, în Statele Unite şi în alte ţări ale NATO. Ea nu a fost folosită niciodată în URSS sau în Rusia’, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova.

‘BZ nu a fost menţionată în raportul OIAC. Ne întrebăm de ce această informaţie, care reflectă concluziile specialiştilor laboratorului din Spiez, a fost omisă din acest document’, a continuat ministrul rus.

‘Şi dacă OIAC infirmă colaborarea sa cu laboratorul din Spiez, va fi interesant să le ascultăm explicaţiile’, a mai spus Lavrov.

Citește și : Theresa May nu exclude posibilitatea unor noi acţiuni împotriva Siriei

OIAC a anunţat joi că analizele de laborator ‘confirmă descoperirile Marii Britanii în ce priveşte identitatea agentului chimic toxic utilizat la Salisbury’ pentru otrăvirea celor doi Skripal.

Substanţa chimică este de o ‘mare puritate’, a precizat organizaţia, fără a stabili totuşi responsabilităţi în acest caz, în care Londra acuză Moscova şi în care aceasta din urmă îşi susţine nevinovăţia.