DISTRIBUIȚI
Balkan Insight

Jamie Shea, asistent adjunct al secretarului general NATO pentru provocări de securitate emergente, a declarat, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că Oficiul NATO deschis recent la Chişinău va permite o legătură mai eficientă cu forţele armate din Republica Moldova, pentru ca această ţară să fie un partener fiabil al Alianţei, relatează Deschide.md şi IPN.

‘NATO încearcă să fie un partener pentru Republica Moldova, să ajute Republica Moldova să facă faţă provocărilor, iar Oficiul NATO ne va permite să avem o legătură mai eficientă cu forţele ei armate, cu ministerele de resort, să avem un schimb de informaţii mai bun şi o informare mai clară cu privire la nevoile reale pe care le are Republica Moldova’, a afirmat Jamie Shea, conform agerpres .


Despre programul ‘Ştiinţă pentru pace şi securitate’ pe care NATO îl desfăşoară în Republica Moldova, Jamie Shea a spus că este cel mai amplu proiect desfăşurat în ţările partenere, destinat să le ajute să facă faţă şi să-şi îmbunătăţească cunoştinţele despre ameninţările lumii contemporane.

Citește și : Includerea Poloniei în turneul european al lui Rex Tillerson este o consecinţă a politicii pro-americane a Varșoviei

Potrivit reprezentantului NATO, războiul informaţional, manipularea şi dezinformarea mediatică sunt unele dintre îngrijorările majore ale Alianţei Nord-Atlantice în prezent: ‘Vedem cât de dificil este să facem faţă acestui mediu în care abundă ştiri false, trolli – agenţi de dezinformare, care produc informaţie falsă sub identităţi false. Această situaţie a dus la un război informaţional care produce foarte multă confuzie în societăţile noastre’.

NATO încearcă să fie foarte bine pregătită pentru a face faţă acestor provocări şi pentru a oferi consultanţă ţărilor membre pentru a lupta împotriva războiului informatic care nu respectă graniţele geografice, spune el.

‘Din păcate, trăim într-o lume extrem de nesigură şi instabilă. Şi, din păcate, trebuie să facem faţă multor provocări şi avem nevoie de NATO mai mult ca oricând, de această relaţie transatlantică bazată pe solidaritate şi interese comune. Dacă dispare NATO devenim mai vulnerabili, în condiţiile în care trăim într-o Europă din ce în ce mai puţin sigură’, a subliniat adjunctul asistentului secretarului-general NATO pentru provocări de securitate emergente.

Referitor la Republica Moldova, înaltul responsabil al Alianţei a insistat că NATO nu are un alt interes decât să aibă parteneri stabili.

Declaraţiile sale intervin în contextul în care preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute jurnalistei ruse Irada Zeinalova de la postul de televiziune NTV că, pentru el, ‘NATO înseamnă război’ şi că neutralitatea ţării este unul dintre principiile care nu pot fi discutate.