DISTRIBUIȚI

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi secretarul general-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, aflat într-o vizită oficială în republică, au participat vineri la inaugurarea Oficiului de Legătură al NATO în Republica Moldova. Ceremonia a fost precedată de întrevederea bilaterală dintre cei doi oficiali, informează un comunicat al guvernului de la Chişinău.

În cadrul întrevederii, părţile au menţionat că deschiderea Oficiului constituie o etapă importantă în relaţiile Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică, etapă ce va contribui la consolidarea în continuare a dialogului politic şi a cooperării practice cu NATO, fără însă a aduce atingere principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova.


Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

Pavel Filip şi-a exprimat convingerea că prin inaugurarea Oficiului va fi asigurată o resetare a activităţilor pe linia bilaterală, conform obiectivelor stabilite de comun acord în Planul de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO pentru anii 2017-2019.

„Republica Moldova este şi îşi doreşte să fie în continuare un partener credibil în relaţiile cu organizaţiile internaţionale. De aceea, cooperarea activă, atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu NATO, se află în capul listei în promovarea obiectivelor de reformare şi de modernizare a ţării pentru crearea condiţiilor aferente stabilităţii şi siguranţei cetăţenilor noştri’, a declarat premierul Pavel Filip.

Totodată, premierul Republicii Moldova a mulţumit Alianţei pentru asistenţa oferită în cele mai diverse domenii, inclusiv pentru suportul în instruirea experţilor naţionali.

Citeşte şi: Nigel Farage, despre acordul semnat la Bruxelles: ‘Marea Britanie trece la următoarea etapă de UMILIRE’

Activitatea Oficiului cu statut civil va oferi o continuitate a programelor existente implementate cu sprijinul NATO, dar şi va impulsiona demararea altor proiecte importante, cum ar fi combaterea ameninţărilor cibernetice, sporirea rezilienţei şi pregătirii pentru situaţii de urgenţă civilă, contracararea terorismului, reforma sectorului de securitate şi de apărare.

„Ne propunem să organizăm cu ajutorul Oficiului NATO acţiuni de diplomaţie publică, pentru informarea obiectivă a cetăţenilor despre dialogul pe care-l avem cu Alianţa şi proiectele implementate cu asistenţa acesteia’, a specificat şeful executivului de la Chişinău.

La rândul sau, secretarul general-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a subliniat că deschiderea Oficiului este rezultatul interesului manifestat de autorităţile Republicii Moldova şi a cooperării bilaterale, fiind o dovadă a angajamentului şi a valorii pe care ambele părţi o acordă parteneriatului. Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să sprijine în continuare reformele în Republica Moldova, pentru a consolida buna guvernare şi instituţiile de stat, inclusiv eforturile de luptă împotriva corupţiei pe plan naţional.

Citeşte şi: Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Ierusalim, înainte de rugăciunea de pe Esplanada Moscheilor

„NATO respectă pe deplin neutralitatea, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe ţări neutre, inclusiv Suedia, Finlanda şi Elveţia, precum şi cu ţări care au relaţii strânse cu Rusia, precum
Armenia. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem fi parteneri puternici’, a spus Rose Gottemoeller.

De asemenea, secretarul general-adjunct a apreciat contribuţia ţării noastre la menţinerea păcii şi securităţii regionale, inclusiv prin detaşarea contingentelor Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR din Kosovo.

Oficiul de Legătură NATO la Chişinău este o misiune diplomatică cu experţi din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, nu are implicaţii militare şi este instituit în conformitate cu prevederile Acordului, semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către premierul Pavel Filip şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, precizează comunicatul remis agerpres.