DISTRIBUIȚI

Oficiali turci şi americani au decis să se întâlnească pentru a încerca să rezolve criza diplomatică dintre Turcia şi SUA, membre ale NATO, şi convorbirile dintre miniştrii de externe din cele două ţări au fost constructive, a declarat joi vicepremierul turc Bekir Bozdag, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Disputa diplomatică a fost declanşată de arestarea de personal american în Turcia, determinând Washingtonul duminică să suspende serviciul de vize pentru persoane care nu sunt imigranţi. Câteva ore mai târziu, Ankara a procedat la o măsură similară privind vizele pentru cetăţenii americani.


Citeşte şi: Erdogan a fost primit ca un adevărat SULTAN în sudul Serbiei, preponderent musulman

Secretarul de stat american Rex Tillerson a discutat miercuri la telefon cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi şi-a exprimat ”profunda preocupare” în legătură cu arestările, a indicat într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA.

”Discuţiile dintre ministrul de externe şi (secretarul de stat) Tillerson au fost foarte constructive. Reprezentanţii ambelor părţi au decis să se întâlnească şi să lucreze împreună”, a declarat Bozdag într-un interviu la televiziunea Haberturk.

Vicepremierul turc a mai spus că un funcţionar al consulatului american arestat în Turcia nu a cerut accesul unui avocat şi că misiunea SUA ar putea să ceară trimiterea unui avocat care să-l vadă.

Reuters notează că relaţiile americano-turce erau deja tensionate din cauza sprijinului militar american pentru combatanţii kurzi în Siria şi pentru că SUA nu doresc să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, fost aliat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele puciului eşuat din 2016.