DISTRIBUIȚI

Fostul premier australian Tony Abbott a afirmat că responsabili malaezieni de rang foarte înalt au suspectat în prima etapă că pilotul avionului Boeing 777 al Malaysian Airlines, zborul MH370, a cauzat în mod deliberat catastrofa aviatică ce a avut loc în urmă cu aproape şase ani, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

La 8 martie 2014, avionul, care decolase din Kuala Lumpur în direcţia Beijing, cu 239 de pasageri la bord, a dispărut în mod misterios. Nicio urmă a avionului nu a fost găsită de atunci în zona de căutare de 120.000 de kilometri pătraţi din sudul Oceanului Indian, în largul Australiei.


Citește și: Londra dezvăluie noul sistem de imigrație post-Brexit

Aceste cercetări maritime, cele mai importante din istorie, au fost întrerupte în ianuarie 2017. Cauzele acestei dispariţii – cel mai mare mister al aviaţiei civile moderne – fac de atunci obiectul unor multiple speculaţii.

Într-un documentar difuzat miercuri de Sky News, Abbott afirmă că a înţeles în săptămâna de după acea dispariţie că Malaezia îl suspecta pe comandantul de bord că a prăbuşit avionul în mod deliberat.

„Am înţeles clar că responsabili de rang foarte înalt ai guvernului malaezian credeau la început de tot că a fost vorba de un gest sinucigaş al pilotului”, a declarat Abbott. „Nu vă voi spune cine şi ce a spus”, a adăugat el.

Citește și: Un mexican ARESTAT în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei

Familia şi apropiaţii comandantului de bord, Zaharie Ahmad Shah, au respins dintotdeauna această ipoteză.

Numeroşi apropiaţi ai victimelor, devastaţi de această dispariţie, au acuzat în trecut compania aeriană şi guvernul malaezian că ascund informaţii asupra acestei drame, cei vizaţi contestând acest lucru.