DISTRIBUIȚI

Oficialităţi de la Kabul s-au declarat miercuri dezamăgite de retragerea necondiţionată a trupelor americane din Afganistan, după ce SUA au anunţat că este timpul ca ţările NATO să-şi retragă forţele de pe teritoriul afgan, transmite dpa, potrivit agerpres.

”Este cel mai iresponsabil şi egoist lucru pe care SUA l-ar putea face partenerilor lor afgani”, a declarat un negociator guvernamental afgan la Doha, sub rezerva anonimatului.


Citeşte şi: Cu milioane de oameni vaccinaţi zi de zi, apar şi efectele secundare rare – Black News

El a spus că (decizia respectivă) ar putea fi sfârşitul războiului pentru Washington, dar că preţul va fi plătit de către partenerii afgani. ”Ei (americanii) ar fi putut pune capăt într-un mod responsabil, cu puţin mai multă răbdare”, a adăugat reprezentantul guvernului afgan.

Fosta şefă a comisiei independente pentru drepturile omului din Afganistan, Sima Samar, a calificat decizia SUA drept ”nefericită”.

”Retragerea ar trebui să fie condiţionată şi responsabilă”, a subliniat Samar, care a adăugat că Afganistanul trebuie să înveţe din lecţiile trecutului, o referire evidentă la retragerea forţelor sovietice din ţara asiatică în 1989, măsură care a condus la un război civil devastator.

Citeşte: Parlamentul European îi cheamă la ordine pe Ursula von der Leyen Charles Michel – Black News

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan şi că SUA vor lucra cu aliaţii lor pentru o retragere coordonată din ţara asiatică.

Alianţa Nord-Atlantică urmează să decidă dacă sunt întrunite condiţiile necesare pentru încheierea misiunii sale ‘Resolute Support’ din Afganistan sau dacă această prezenţă de 9.600 de militari din 36 de ţări trebuie să fie menţinută.