DISTRIBUIȚI
afp

O reducere a luptelor care ar urma să dureze o săptămână, preconizată între talibani, americani şi forţele de securitate afgane, va începe sâmbătă, a declarat vineri pentru AFP o oficialitate guvernamentală afgană, la capătul mai multor săptămâni de negocieri. Potrivit Reuters, armistiţiul va începe la miezul nopţii (19:30 GMT), transmite şi agerpres.

”Reducerea violenţelor va începe la 22 februarie şi va dura o săptămână”, a anunţat Javed Faisal, directorul Consiliului naţional de securitate din Afganistan, care şi-a exprimat speranţa că această perioadă va fi prelungită şi că va deschide calea unui acord de încetare a focului şi negocierilor interafgane.


Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

Această reducere a luptelor, în cazul în care se va adeveri, ar urma să deschidă calea semnării unui acord între Washington şi talibani cu privire la retragerea trupelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate pentru insurgenţi.

”Sperăm că această reducere a violenţelor să ducă la un armistiţiu şi la o pace durabilă în Afganistan”, a continuat Faisal.

Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

Ajungerea la un acord a fost confirmată şi de lideri talibani, potrivit Reuters. Trei înalte oficialităţi ale talibanilor – doi în Doha şi unul în Afganistan – au confirmat pentru Reuters că au căzut de acord să reducă violenţa în Afganistan pentru o perioadă de şapte zile, începând de vineri, de la miezul nopţii. Toţi trei au vorbit sub protecţia anonimatului.

Potrivit Reuters, talibanii urmează să facă vineri un anunţ oficial în acest sens.