DISTRIBUIȚI
GLP

Oficiali srilankezi de rang înalt au ascuns în mod deliberat informaţii secrete despre posibile atacuri teroriste în Sri Lanka, unde au avut loc duminica trecută, în ziua de Paşte, o serie de atentate sinucigaşe soldate cu cel puţin 359 de morţi, a declarat miercuri şeful parlamentului din Colombo, Lakshman Kiriella, citat de agenţia Reuters, potrivit agerpres.

”Unii oficiali de rang înalt din domeniul serviciilor au ascuns intenţionat informaţii secrete. Informaţii existau, dar înalţi oficiali din domeniul securităţii nu au întreprins acţiuni corespunzătoare”, a declarat în parlament Kiriella, care deţine şi funcţia de ministru al lucrărilor publice.


Citeşte şi: Americanii au ucis mai mulţi civili afgani decât au făcut-o talibanii

Potrivit declaraţiilor ministrului, pe 4 aprilie au fost primite informaţii referitoare la posibile atacuri sinucigaşe împotriva bisericilor, hotelurilor şi a politicienilor şi pe 7 aprilie a avut loc o reuniune a Consiliului Securităţii prezidată de către preşedintele ţării, Maithripala Sirisena, dar informaţiile nu au fost transmise în mod mai larg.

”Cineva îi controlează pe aceşti înalţi oficiali ai serviciilor secrete”, a declarat Kiriella. ”Consiliul Securităţii face politică. Trebuie să întreprindem o anchetă în acest caz”, a adăugat ministrul.

Citeşte şi: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 359 de morți; Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo

Separat, Sarath Fonseka, fost şef al armatei şi ministru al dezvoltării regionale, a declarat în parlament că el crede că atacurile ”au fost planificate timp de cel puţin 7-8 ani”.