DISTRIBUIȚI
mti

Ultimii ani nu pot fi consideraţi drept cei mai buni ai proiectului european, a remarcat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, în cadrul unei ceremonii de premiere a studenţilor organizată la parlament, transmite MTI, scrie agerpres.

Potrivit oficialului ungar, ultimul succes al Uniunii Europene datează din 2004, când s-au alăturat blocului comunitar 10 ţări, urmate de alte trei, şi deşi „mâine ar putea fi aprobate” noi candidaturi, UE „nu pare în măsură să poată accepta noi membri”.


Citește și : Reconstruirea din lemn a structurii catedralei Notre-Dame din Paris, ‘probabil, soluţia potrivită’ (arhitect)

Acesta a subliniat că este nevoie de schimbări în următorii cinci ani pentru a asigura că participarea Balcanilor de vest la cooperarea instituţionalizată europeană „devine o alternativă realistă”.

Gergely Gulyas a menţionat că experienţa de 15 ani a Ungariei ca membră a UE a fost una amestecată, notând că „într-un club nu este obligatoriu să lauzi tot, este loc şi de critică”.

Oficialul ungar a amintit că UE nu doar că nu s-a mai extins, ci chiar s-a restrâns, prin pierderea unui membru, cu economia nr. 2 a blocului, şi a remarcat că „pentru unele ţări Uniunea Europeană nu mai este la fel de atrăgătoare cum era înainte”.

UE nu a făcut faţă misiunii de a gestiona în mod eficace crizele economică şi a migraţiei din ultimul deceniu, a punctat asistentul lui Orban, asigurând însă că „nu există alternativă la cooperarea europeană” şi că Ungaria „nu are altă opţiune decât să fie membră” a Uniunii şi exprimându-şi speranţa ca alegerile europarlamentare să conducă Europa „într-o direcţie nouă”.

Citește și : Guy Verhofstadt: Brexit a fost o tragedie pentru Europa, dar a unit-o