DISTRIBUIȚI

sursa foto:  RT.com

Mai multe organizaţii neguvernamentale importante din Ungaria au anunţat miercuri că vor sesiza Curtea Constituţională de la Budapesta în legătură cu o lege controversată care le supune unui regim considerat ‘discriminatoriu’, transmit AFP şi MTI.

Adoptată la începutul verii, legea privind finanţarea organizaţiilor civile obligă ONG-urile care beneficiază anual de fonduri străine de cel puţin 24.000 euro să furnizeze o listă a sponsorilor lor externi.


Orice ONG vizat trebuie să se înregistreze ca ‘organizaţie care beneficiază de finanţări externe’ şi să semnaleze sistematic acest lucru opiniei publice.

Potrivit celor 23 de organizaţii semnatare ale sesizării, printre care Comitetul Helsinki Ungaria şi Uniunea ungară pentru libertăţi civile (TASZ), această lege are ‘unicul scop de a eroda credibilitatea ONG-urilor’.

În practică, legea ‘aduce atingere bunei reputaţii a organizaţiilor, dreptului la respectarea vieţii private şi libertăţii de exprimare şi de asociere’, potrivit documentului citat.

Criticată dur de Comisia Europeană, ONU şi Amnesty International, legea a fost adoptată în iunie în cadrul unei ofensive a guvernului condus Viktor Orban contra miliardarului american de origine ungară George Soros.

Drept reacţie, purtătorul de cuvânt al partidului Fidesz (de guvernământ), Balazs Hidveghi, a afirmat că ‘organizaţiile pro-migranţi finanţate de Soros’ resping transparenţa întrucât ele nu vor să declare sursa şi valoarea sprijinului financiar primit din străinătate. Potrivit lui Hidveghi, refuzul respectivelor ONG-uri de a declara interesele pe care le servesc prin ajutarea migranţilor subminează încrederea în ele.