DISTRIBUIȚI
Reuters

Secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat, a adresat luni un apel comunităţii internaţionale să boicoteze inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim săptămâna viitoare. 

‘În timp ce Washingtonul continuă o politică de încurajare a anarhiei internaţionale şi sfidează organizaţiile şi dreptul internaţionale, chemăm toate corpurile diplomatice, organizaţiile societăţii civile şi autorităţile religioase să boicoteze ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Ierusalim, în caz contrar vor acorda legitimitate unei decizii ilegale şi continuării politicii israeliene de ocupaţie, colonizare şi anexare’, afirmă Saeb Erekat, într-un comunicat citat de Xinhua, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de preşedinte – VIDEO 

Potrivit oficialului OEP, ‘cei care vor asista la ceremonie vor transmite un mesaj îngrijorător, un mesaj care încurajează încălcări flagrante ale dreptului internaţional şi drepturilor inalienabile ale poporului palestinian’.

Presa israeliană a relatat în urmă cu două zile că ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a trimis invitaţii pentru ceremonia de inaugurare a sediului ambasadei la Ierusalim la 14 mai, dată ce marchează împlinirea a 70 de ani de de declaraţia de independenţă a Israelului, şi în ajunul zilei de 15 mai, când palestinienii comemorează Ziua Nakba (Ziua Catastrofei).

Preşedintele american Donald Trump a declarat că ar putea asista la ceremonie.

Citeşte şi: Aleasa lui Trump ar fi vrut să renunţe la conducerea CIA

Tensiunile din relaţiile dintre palestinieni şi Statele Unite au luat amploare din octombrie trecut şi au culminat odată cu anunţul de la 6 decembrie al preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului şi mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv în Oraşul Sfânt.

La 20 februarie, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a prezentat, într-un discurs la Naţiunile Unite, o iniţiativă ce propunea organizarea unei conferinţe internaţionale de pace la mijlocul lui 2018 pentru a impulsiona negocierile privind statutul final al Ierusalimului pe baza soluţiei cu două state şi a rezoluţiilor internaţionale.