DISTRIBUIȚI
Reuters

Negocierile lungi şi sinuoase legate de Brexit nu au fost rezultatul dorinţei Uniunii Europene de a pedepsi Marea Britanie pentru părăsirea blocului, a declarat joi ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaune, citat de Reuters, potrivit agerpres.   

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie pentru a implementa rezultatul unui referendum din 2016, dar încercarea sa de a păstra accesul fără tarife la piaţa unică a UE după 2020 s-a încheiat doar acum o săptămână cu un acord comercial.


Citește și : Irlanda consolidează prezenţa poliţiei sale la frontiera cu Regatul Unit

„Odată cu Brexitul, Marea Britanie se pedepseşte singură”, a declarat Beaune la televiziunea franceză LCI. „Nu noi încercam să-i pedepsim”, a insistat el.

„Marea Britanie a realizat că dacă nu are acces la piaţa europeană ar fi un dezastru economic”, a spus el. „De aceea, în acordul la care s-a ajuns există acces la piaţa europeană, dar respectând condiţiile şi regulile noastre”, a adăugat el.

Marea Britanie părăseşte oficial orbita Uniunii Europene joi noapte, după o legătură adesea tensionată de 48 de ani cu proiectul european.

„Această zi va fi istorică, dar va fi o zi tristă pentru că atunci când o ţară părăseşte UE pentru prima dată după 45 de ani cât am trăit împreună, este trist”, a notat Beaune.

Citește și : Navalnîi denunţă noua investigaţie a Administraţiei Putin împotriva sa

Brexitul trebuie să fie o lecţie pe care să o învăţăm mai bine, mai repede şi mai puternici ca europeni”, a adăugat el.