DISTRIBUIȚI
Twitter

Rata de angajare a imigranţilor în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a crescut, ajungând la 68,3% în 2018, apropiindu-se de cea a persoanelor născute în ţările respective, chiar dacă această tendinţă ascunde puternice disparităţi, subliniază organizaţia într-un raport publicat miercuri, informează AFP, potrivit agerpres.

„Perspectivele profesionale ale imigranţilor au continuat să se îmbunătăţească în 2018, continuând evoluţia pozitivă observată în ultimii cinci ani”, notează OCDE în raportul său asupra migraţiilor internaţionale.


Citeşte şi: SUA îl dau în judecată pe Edward Snowden

În medie, rata lor de angajare de 68,3% diferă doar cu 2,4% de cea a „persoanelor născute în ţară”, în timp ce rata şomajului a scăzut de la 9,4% la 8,7% între 2017 şi 2018.

Însă această tendinţă maschează puternice disparităţi: Franţa, de exemplu, face parte dintre „elevii răi” ai OCDE în domeniu, cu o rată a şomajului de 14,6% în rândurile imigranţilor. În ceea ce priveşte rata de angajare, de 58,5% în rândul imigranţilor în Franţa, doar Mexicul, Turcia şi Belgia înregistrează rate şi mai scăzute.

Ameliorarea globală este determinată de „migraţiile temporare de (forţă de) muncă”, ce „au crescut puternic în 2017”, pentru a atinge 4,9 milioane de persoane, mai mult cu 11%. În această privinţă, Polonia este în continuare „locomotiva” OCDE.

„Primele estimări ale OCDE arată că migranţii temporari aduc o contribuţie semnificativă la locurile de muncă în numeroase ţări. În zece din douăzeci de ţări, ei contribuie la nivelul de 2% sau mai mult la populaţia totală care are un loc de muncă în ţara de primire”, subliniază OCDE.

Citeşte şi: Forţele aeriene belgiene au interceptat patru avioane de luptă ruseşti

Situaţia este cu precădere ilustrativă pentru Elveţia şi Luxemburg, unde „migranţii temporari care muncesc sunt cei mai numeroşi în raport cu populaţia totală”: respectiv 9% şi 65%.

Potrivit lui Stefano Scarpetta, directorul pentru angajare, muncă şi probleme sociale din OCDE, aceste cifre contrazic „percepţia comună din cadrul publicului larg, conform căreia imigraţia este necontrolată şi costisitoare”, notează el în introducerea raportului.