DISTRIBUIȚI

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat duminică „profunda îngrijorare” în legătură cu situaţia din Nagorno-Karabah, în discuţii telefonice cu premierul armean, Nikol Pashinyan, şi preşedintele azer, Ilham Aliyev, şi a lansat un apel la încetarea ostilităţilor, notează AFP, potrivit agerpres.

„Preşedintele ţării a discutat cu premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, apoi cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Preşedintele ţării şi-a exprimat profunda îngrijorare în urma ofensivei armate care se desfăşoară cu începere de duminică dimineaţă în Nagorno-Karabah”, potrivit Palatului Elysée.


Citește și: India SARE de 6 milioane de cazuri de coronavirus

Emmanuel Macron „a lansat un apel ferm la încetarea imediată a ostilităţilor şi a făcut cunoscută disponibilitatea sa de a contribui la o rezolvare paşnică şi durabilă a problemei Nagorno-Karabah”, potrivit sursei.

Mai devreme în cursul zilei, într-un comunicat al Ministerului de Externe, Parisul,”împreună cu partenerii săi rus şi american, a reiterat angajamentul său cu scopul de a se ajunge la o rezolvare negociată şi durabilă a conflictului” din această regiune, „în respectul dreptului internaţional”.

Armenia şi Azerbaidjanului erau duminică în pragul războiului după noi lupte care au făcut cel puţin 24 de morţi şi peste o sută de răniţi între forţele azere şi regiunea separatistă Nagorno-Karabah, sprijinită de Erevan. Beligeranţii s-au acuzat reciproc de declanşarea acestor lupte care au făcut morţi în rândul civililor şi militarilor.

Citește și: Donald Trump a plătit doar 750 de dolari impozite federale în anul alegerii sale. Reacția președintelui american vine imediat: ‘Fake news’!

Un conflict major implicând Erevan şi Baku ar putea antrena intervenţia puterilor în concurenţă în regiunea Caucazului, Rusia şi Turcia.

La rândul său, diplomaţia Statele Unite a îndemnat cele două părţi „să înceteze ostilităţile imediat, să utilizeze mijloacele de comunicaţie directă pentru a împiedica o nouă escaladare şi a evita orice acţiune sau cuvânt inutil ce ar alimenta tensiunile pe teren”, potrivit unui comunicat al subsecretarului de stat american Stephen Biegun.