DISTRIBUIȚI
OSCE

Observatori internaţionali au deplâns luni absenţa unei „concurenţe reale” în timpul alegerilor prezidenţiale care au avut loc duminică în Uzbekistan şi care ar urma să-i asigure o victorie zdrobitoare actualului preşedinte Şavkat Mirzioev, denunţând de asemenea „importante nereguli de procedură”, informează AFP, potrivit agerpres.

Scrutinul de duminică „s-a derulat fără o concurenţă veritabilă (…). Legislaţia electorală nu este întotdeauna la înălţimea normelor internaţionale”, a subliniat într-un comunicat o misiune comună a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi a Parlamentului European.


Citeşte şi: Majoritatea miniştrilor şi a membrilor civili ai Consiliului de tranziţie au fost ARESTAŢI în Sudan – Black News

Chiar dacă pregătirea scrutinului a fost „eficace şi profesională”, operaţiunile de vot, duminică, au fost marcate de „nereguli grave şi extinse”, au subliniat observatorii.

Astfel, observatori au dezvăluit „semne de umplere (frauduloasă) a urnelor cu buletine de vot în mai multe secţii” şi au subliniat că „un mare număr de alegători” au putut vota „fără a prezenta un act de identitate”, potrivit comunicatului.

În vârstă de 64 de ani, Mirzioev, care conduce din 2016 această ţară cea mai populată din Asia Centrală, a fost salutat pentru abolirea muncii forţate, deschiderea economiei şi eliberarea de opozanţi torturaţi de regimul predecesorului său Islam Karimov.

Însă recent el a reluat obiceiuri din trecut, reprimând mai multe voci critice înainte de scrutin. Detractorii săi îl acuză că a îndepărtat orice opoziţie reală din alegerile de duminică. Cei patru candidaţi cu care s-a confruntat duminică Mirzioev sunt consideraţi de observatori unii de faţadă şi care s-au abţinut de la orice critică faţă de el în timpul campaniei electorale.

Luna trecută, Mirzioev a declarat că definiţia democraţiei în Uzbekistan nu este aceeaşi ca în alte ţări şi a atenţionat împotriva instabilităţii.

Citeşte şi: Coronavirusul REVINE în China! Autorităţile impun noi măsuri de izolare şi restricţii – Black News

Învecinându-se cu Afganistanul, în prezent condus din nou de talibani, Uzbekistanul este situat într-o regiune pe cât de dificilă, pe atât de strategică, unde Rusia şi China exercită o puternică influenţă.

Această ţară, cu o populaţie de 34 de milioane de locuitori, era altădată o etapă majoră pe vechiul Drum al Mătăsii, ceea ce făcuse să prospere oraşe precum Samarkand şi Buhara.