DISTRIBUIȚI
WASHINGTON, DC - MARCH 10: U.S. President Barack Obama welcomes Canadian Prime Minister Justin Trudeau during an arrival ceremony on the South Lawn of the White House, March 10, 2016 in Washington, DC. This is Trudeau's first trip to Washington since becoming Prime Minister. (Photo by Jim Lo Scalzo-Pool/Getty Images)

Fostul preşedinte american Barack Obama i-a îndemnat miercuri pe canadieni să-i acorde un nou mandat premierului Justin Trudeau, la alegerile legislative din 21 octombrie, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Am avut onoarea de a lucra cu Justin Trudeau când eram preşedinte”, a transmis pe Twitter predecesorul democrat al lui Donald Trump. „Este un lider muncitor, eficient, care abordează marile probleme cum este schimbarea climatică”, a scris Obama, adăugând că „lumea are nevoie astăzi de leadershipul său progresist”. „Sper ca vecinii noştri din nord să-l susţină pentru un nou mandat”, a conchis fostul preşedinte american.


Citește și: Locuitorii din California vor fi anunțați ÎNAINTE de cutremur

„Mulţumesc, prietene, muncim din greu pentru a progresa mai departe”, i-a răspuns tot pe Twitter Justin Trudeau.

Instalaţi amândoi la putere la o vârstă relativ tânără, Barack Obama (58 de ai) şi Justin Trudeau (47 de ani) şi-au afişat frecvent prietenia. Amândoi au fost aleşi pe baza unor mesaje similare de înnoire, urmate de o schimbare de orientare şi stil faţă de predecesorii lor conservatori, George W.Bush şi respectiv Stephen Harper.

Cei doi s-au întâlnit prima dată în timpul deţinerii de funcţii oficiale la un summit din Asia, în noiembrie 2015, la câteva luni după ce Trudeau a devenit premier. Câteva luni mai târziu, acesta din urmă a devenit primul şef de guvern canadian primit în vizită oficială, cu mare fast, la Casa Albă, după aproape 20 de ani.

Citește și: Trump îi scrie lui Erdogan: ‘Nu fi nebun!’ Președintele american amenință că va DISTRUGE economia Turciei

Justin Trudeau candidează pentru un al doilea mandat de patru ani la alegerile din 21 octombrie, iar sondajele îl arată la egalitate cu rivalul său conservator Andrew Scheer.

În comparaţie cu prietenia sa cu Barack Obama, care a continuat după plecarea acestuia de la Casa Albă, relaţia lui Trudeau cu actualul preşedinte american Donald Trump este ceva mai complicată, notează AFP.