DISTRIBUIȚI
Pest World for Kids

Oamenii – şi nu şobolanii – ar fi putut fi cauza răspândirii ciumei în timpul ”Morţii Negre”, una dintre cele mai grave pandemii din istoria omenirii, sugerează un nou studiu, citat marţi de Press Association.

”Moartea Neagră” a devastat populaţiile europene între 1346 şi 1353 şi a dus la decesele a aproximativ 75 până la 200 de milioane de oameni, conform agerpres .


Mult timp s-a crezut că ciuma, cauzată de bacteria Yersinia pestis, care a durat în Europa până la începutul secolului al XIX-lea, a fost răspândită de şobolani.

Citește și : Columbia : Un elicopter militar s-a prăbușit. Cel puţin şapte oameni au murit

Dar oameni de ştiinţă de la Universitatea din Oslo şi de la Universitatea din Ferrara (Italia) consideră că „ectoparaziţii” umani, cum ar fi păduchii şi puricii, ar putea fi mai susceptibili de a fi provocat epidemia.

Folosind date privind mortalitatea din nouă focare de epidemie din Europa între secolele XIV şi XIX, echipele de cercetători au urmărit modul în care a apărut ciuma. Ei au creat modele privind modul în care boala putea să fie răspândită de către şobolani, transmisă prin aer sau de puricii şi păduchii de pe oameni şi haine.

Ei au descoperit că, în şapte dintre cazuri, a existat o asemănare mai apropiată între modelul uman şi izbucnirea focarului în comparaţie cu celelalte două alternative.

„Deşi se presupune că şobolanii şi puricii acestora au răspândit ciuma în timpul celei de-a Doua Pandemii, există doar un mic sprijin istoric şi arheologic pentru o astfel de revendicare”. „Noi arătăm aici că, mai probabil decât şobolanii, ectoparaziţii umani, cum ar fi păduchii şi puricii, au fost cei care ar fi putut provoca dezvoltarea rapidă a epidemiilor în Europa pre-industrială”, spun cercetătorii în lucrarea lor publicată în Proceedings of the Academy of Science.