DISTRIBUIȚI

Cel mai vechi şi mai mare institut ştiinţific din Ungaria a acuzat miercuri guvernul că încearcă să-şi asume „controlul politic total” asupra domeniului cercetării prin intermediul unor planuri de constituire a unui nou organism de stat care să supervizeze finanţarea şi activitatea, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul lucrează la o legislaţie pentru lipsirea Academiei ungare de ştiinţe de reţeaua sa de instituţii de cercetare şi trecerea clădirilor şi bunurilor în administrarea unui nou consiliu, relatează site-ul de ştiri Index.hu marţi.


Citește și : Volodimir Zelenski face prima sa vizită externă în calitate de preşedinte al Ucrainei

Premierul Viktor Orban, care a ajuns la putere în 2010, a întărit controlul asupra vieţii publice, inclusiv asupra tribunalelor, media şi educaţiei, decizii care l-au plasat pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană.

Guvernul a precizat că vrea să reformeze finanţarea pentru a încuraja cercetările mai profitabile şi mai inovatoare.

„Aceste modificări vor duce la un control politic, guvernamental, total asupra instituţiilor din reţeaua de cercetare”, a precizat organismul de conducere al reţelei de cercetare a Academiei care este finanţat de guvern dar se administrează singur.

Propusa înfiinţare a Consiliului naţional de politici ştiinţifice pentru a conduce această reţea „reprezintă o ameninţare potenţială pentru libertatea academică şi libertatea de cercetare”, garantată în Constituţia ungară, se precizează în comunicat.

Personalul din domeniu va participa la un protest duminică, a mai precizat sursa citată, fără a furniza mai multe detalii. Oamenii de ştiinţă şi grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului au făcut campanie şi în trecut împotriva unor apeluri anterioare ale guvernului de a reforma sistemul.

Noul consiliu, prezidat de ministrul inovaţiei şi tehnologiei Laszlo Palkovics, va stabili domeniile de cercetare care vor primi finanţare, potrivit site-ului Index.hu, care citează o propunere guvernamentală.

Citește și : Al şaptelea francez condamnat la moarte în Irak

Ministerul a precizat marţi că actualul sistem este ineficient şi scopul schimbărilor este atragerea mai multor bani din cercetare în „patente şi invenţii care servesc economia din Ungaria”.

Comisia Europeană a anunţat marţi că va monitoriza evoluţiile din sistemul public de cercetare din Ungaria şi a cerut autorităţilor „să se abţină de la orice decizie care restricţionează libertatea ştiinţifică şi academică”.