DISTRIBUIȚI
National Geographic

O tornadă a lovit luni seară oraşul american Dayton din statul Ohio, zonă în care au fost prognozate furtuni severe în timpul nopţii, au anunţat autorităţile şi media locale, citate de Reuters, potrivit agerpres.

Cel puţin alte două tornade s-ar fi produs în apropierea localităţii, una dintre acestea lângă baza aeriană Wright-Patterson, la est de Dayton, au relatat media locale.


Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Japonia: 2 morţi şi 16 răniţi, majoritatea copii – FOTO/VIDEO

Furtuna recentă urmează unei serii de tornade şi inundaţii în urma cărora cel puţin şase persoane din Oklahoma şi-au pierdut viaţa în weekend, printre acestea numărându-se două din El Reno, în apropiere de capitala statului.

Amploarea pagubelor din Ohio este deocamdată necunoscută.

Potrivit unor informaţii publicate de media locale, în unele zone din Dayton echipele de intervenţie au efectuat verificări la fiecare adresă.

Poliţia şi departamentele şerifului nu au fost disponibile imediat pentru a comenta situaţia, notează Reuters.

Mai mulţi utilizatori de Twitter au publicat imagini cu resturi luate de vânt şi case mobile şi maşini distruse.

Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) a anunţat că nu au fost consemnate tornade multiple în regiunea Dayton începând de luni, ora 23.00, până marţi, ora 1.00.

”Dimineaţă va trebui să trimitem pe teren echipaje pentru a confirma gravitatea (urmărilor) furtunilor, însă da, cel puţin o tornadă a lovit oraşul”, a declarat Zack Taylor, meteorolog la Centrul de Prognoză al NWS din College Park, Maryland.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

”Furtuna slăbeşte din intensitate în timpul deplasării spre Virginia de Vest şi Virginia, însă aceasta este însoţită de vânt şi a lăsat în urmă circa doi sau trei inci (5-7,5 cm) de precipitaţii în doar două ore”, a adăugat el.

În zonele inundate din Arkansas şi Oklahoma sunt aşteptate noi precipitaţii, ce vor contribui la creşterea nivelului râului Arkansas, au indicat luni meteorologii în timp ce autorităţile din Missouri au desfăşurat Garda Naţională înaintea furtunilor prognozate. La rândul lor, autorităţile din Arkansas şi Oklahoma au activat Garda Naţională.

Milioane de americani, care sărbătoresc în această perioadă ”Memorial Day”, se află sub incidenţa atenţionărilor de inundaţii, în special în Kansas, Nebraska, Iowa şi Illinois, dar şi în Oklahoma, Arkansas şi Missouri.