DISTRIBUIȚI

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit o femeie tătară originară din Crimeea viceministru de externe al ţării, exact la 76 de ani de la deportarea forţată a grupului etnic, relatează marţi dpa, potrivit agerpres.

Numirea lui Emine Djaparova face ca ea să fie prima persoană din grupul minoritar etnic ce va deţine această înaltă funcţie în fosta republică sovietică. Zelenski a aprobat candidatura ei luni, a anunţat biroul prezidenţial la Kiev.


Citește și: Un avion de acrobație aeriană S-A PRĂBUȘIT în Canada! Unul dintre piloți a murit!

Djaparova, în vârstă de 37 de ani, a mai deţinut postul de viceministru pentru informaţii în perioada 2015-2019 sub predecesorul lui Zelenski, Petro Poroşenko.

Reinstalarea forţată a tătarilor din Crimeea în Asia Centrală a început la 18 mai 1944 sub dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Aproximativ 200.000 de persoane – bănuite de cooperare cu forţele de ocupaţie germane – au fost îmbarcate în trenuri. Ele au fost relocate în ceea ce este astăzi Uzbekistan.

Multe femei şi copii s-au numărat printre deportaţi. În 2015, parlamentul Ucrainei a recunoscut deportarea ca genocid.

Citește și : Trump RECUNOAȘTE că ia hidroxiclorochină ‘de o săptămână şi jumătate’

Situaţia tătarilor din Crimeea s-a deteriorat dramatic de la anexarea peninsulei de către Rusia, potrivit Human Rights Watch.

Grupul minoritar islamic este victima intimidărilor sistematice, arestărilor şi unor false acuzaţii de terorism, a declarat organizaţia pentru drepturile omului.