DISTRIBUIȚI
WLBT.com

Într-un nostalgic gest de omagiere a unei naţiuni astăzi defuncte, o statuie de bronz a fostului lider iugoslav Josip Broz Tito a fost dezvelită miercuri în capitala muntenegreană Podgorica, informează Reuters, scrie Agerpres.

Tito, care a condus fosta Iugoslavie comunistă de la sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial până la moartea lui, în 1980, a fost criticat ca fiind un dictator totalitar de unii oameni din ţara sa şi din afară. Însă mulţi dintre iugoslavi vedeau în el un conducător bun, care menţinea coexistenţa paşnică între diferitele etnii. Iugoslavia, care era formată din şase republici, a început să se destrame la un deceniu după moartea lui.


Citește și : Adunarea Generală a ONU a ratificat Pactul global cu privire la migraţii

Monumentul din Podgorica – oraş care s-a numit Titograd între 1946 şi 1992 în onoarea lui Tito – a fost amplasat într-un parc, la iniţiativa primăriei acestui oraş şi a unui grup de veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fiind una dintre cele trei statui identice realizate de sculptorul Antun Augustincic în 1948, statuia de mărime naturală care îl înfăţişează pe Tito în uniformă militară cu o manta pe umeri a fost depozitată într-o încăpere comemorativă într-o cazarmă. Primarul oraşului, Ivan Vukovic, a declarat că aceasta a fost reinstalată în onoarea valorilor fundamentale ale Muntenegrului. „Ţara noastră rămâne credincioasă tradiţiilor antifasciste”, a spus el.

Citește și : Pentagonul a anunţat începerea procesului de retragere a trupelor SUA din Siria

În timpul ceremoniei de dezvelire a monumentului, zeci de admiratori ai lui Tito şi veterani au fluturat drapele ale fostei Iugoslavii, cu o stea roşie în mijloc, dar şi în culorile Partidului Comunist şi au cântat cântece revoluţionare din Al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui sondaj realizat de Gallup în 2016, 65% dintre muntenegreni cred că destrămarea Iugoslaviei în anii 1990 a fost o greşeală.