DISTRIBUIȚI
AP

Turcia şi-a exprimat duminică nemulţumirea după publicarea unei înregistrări video devenite virale în care candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden îl critică pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi face apel la susţinerea opozanţilor săi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Biden a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui interviu filmat pentru New York Times în decembrie, dar înregistrarea video în care critică guvernul turc a reapărut sâmbătă, invadând reţelele sociale.


Citește și : Lukaşenko afirmă că Putin i-a promis ajutor pentru asigurarea securităţii Belarusului şi respinge medierea externă

Întrebat despre subiectul Turcia, candidatul democrat l-a calificat pe Erdogan drept „autocrat”, denunţând politica sa faţă de kurzi şi preconizând o susţinere a opoziţiei.

„Ar trebui să avem o abordare foarte diferită cu el, să-l facem să înţeleagă cu claritate că îi susţinem pe liderii opoziţiei”, a declarat atunci Joe Biden.

Trebuie, explica el, „să-i îmboldim” pe rivalii liderului turc „pentru ca ei să-l poată înfrunta şi învinge pe Erdogan. Nu printr-o lovitură de stat, ci prin intermediul procesului electoral”.

Dacă interviul lui Biden pentru New York Times nu a provocat o reacţie notabilă după publicarea sa în ianuarie în format scris, înregistrarea video a provocat un val de indignare în Turcia, unde preşedinţia a reacţionat vehement.

„Analiza Turciei de Joe Biden este bazată pe ignoranţă pură, aroganţă şi ipocrizie”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin.

„Zilele în care Turcia era ameninţată cu băţul au trecut. Dacă credeţi că puteţi reuşi, încercaţi-vă norocul. Veţi plăti preţul”, a adăugat el pe Twitter.

Declaraţiile lui Biden au provocat stânjeneală în cadrul opoziţiei lui Erdogan, care îi acuză cu regularitate pe rivalii săi că sunt în solda puterilor străine.

Mai mulţi responsabili ai principalului partid de opoziţie, CHP (social-democrat) s-au distanţat rapid de acestea, făcând apel la „respectarea suveranităţii Turciei”.

Citește și : Reacţiile unor ţări arabe faţă de acordul EAU-Israel se lasă aşteptate

Criticii lui Biden prevăd şi o posibilă degradare a relaţiilor între Ankara şi Washington, deja dificile, dacă democratul va reuşi să-l învingă pe Donald Trump în viitoarele alegeri prezidenţiale americane, în luna noiembrie.

Erdogan, care a încercat în ultimii ani să cultive o relaţie personală cu Trump, l-a criticat frecvent pe predecesorul său Barack Obama, al cărui vicepreşedinte a fost Joe Biden.

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au deteriorat în al doilea mandat al lui Barack Obama (2012-2016), în special din cauza dezacordurilor asupra Siriei şi a atingerilor tot mai mari aduse libertăţilor individuale în Turcia, notează AFP.