DISTRIBUIȚI
Gianfranco Scialpi

O senatoare italiană a fost suspendată zece zile, cu reţinerea aferentă din salariu, după ce a intrat marţi în sediul Senatului, la Roma, fără permis sanitar, obligatoriu de la 15 octombrie la toate locurile de muncă, relatează AFP, potrivit agerpres

Laura Granato, senatoare din partea micii formaţiuni L’alternativa c’e (Există o alternativă) formată de aleşi disidenţi din Mişcarea 5 Stele, va fi privată de indemnizaţia sa zilnică pe toată durata suspendării.


Citește și: Un consilier guvernamental britanic consideră ESENŢIALĂ accelerarea administrării dozei BOOSTER

Ea a intrat în Palazzo Madama, sediu al Senatului, marţi după-amiază, refuzând să prezinte un permis sanitar, căruia i s-a opus, pentru a participa la o reuniune a Comisiei pentru afaceri constituţionale privind… permisul sanitar.

Un angajat al personalului de pază a lăsat-o să intre pe senatoare, dar a raportat incidentul preşedinţiei, care a decis să o sancţioneze.

„Permisul sanitar este un certificat de obedienţă”, a declarat imediat senatoarea în faţa presei.

Acest permis sanitar, care dovedeşte că deţinătorul său este vaccinat, vindecat recent de COVID-19 sau testat negativ, a devenit obligatoriu de la 15 octombrie la toate locurile de muncă din Italia.

Citește și: ONU: Sancţiunile împotriva Iranului ameninţă dreptul fundamental la sănătate al iranienilor

Chiar dacă peste 85% dintre italienii de peste 12 ani s-au inoculat cu cel puţin o doză de vaccin, ceea ce îi face eligibili pentru permisul sanitar, numărul salariaţilor nevaccinaţi este estimat la circa trei milioane.

Angajaţii care refuză se supună noii reglementări riscă o suspendare a salariului şi o amendă dacă sunt găsiţi la locul de muncă fără document.