DISTRIBUIȚI
Safety4Sea

O scurgere de petrol provocată de naufragiul unei nave în largul insulei Mindoro, la sud de capitala filipineză Manila, a ajuns la ţărmurile unei insule cu unul dintre cele mai diverse habitate marine din lume, au declarat luni oficiali locali, potrivit DPA, scrie agerpres.  

Nava Princess Empress s-a scufundat în largul coastei provinciei Mindoro Oriental, la aproximativ 160 de kilometri sud de Manila, după ce s-a confruntat cu o mare agitată, pe 28 februarie, în timp ce transporta 800.000 de litri de petrol industrial.


Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

Deversarea de petrol a afectat deja aproape 1 milion de hectare de ape municipale, potrivit Karagatan Patrol, o platformă de monitorizare creată de grupul pentru conservarea oceanelor Oceana Filipine.

Apele municipale afectate acoperă 10 oraşe de coastă din provincia Mindoro Oriental, două în provincia vestică Palawan şi unul în provincia Antique, a adăugat Oceana.

Potrivit pazei de coastă, prezenţa scurgerii de petrol a fost confirmată în două sate din Insula Verde, la peste 50 de kilometri nord de Mindoro Oriental.

Insula Verde este o zonă vitală din punct de vedere ecologic situată în centrul Pasajului Insulei Verde -o strâmtoare care separă insulele filipineze Luzon şi Mindoro – şi găzduieşte mii de specii, potrivit Conservation International.

Oficialii încercau să limiteze deversarea de petrol la aproximativ 8,1 kilometri de insulă, a declarat Victorino Acosta, un comandant din cadrul pazei de coastă locale.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

Paza de coastă a trimis echipe şi echipamente suplimentare pe insulă în încercarea de a minimiza impactul deversării de petrol, din cauza căreia cel puţin 149.000 de persoane se confruntă cu pierderi ale mijloacelor de trai, riscuri pentru sănătate şi cu daune aduse mediului.