DISTRIBUIȚI

O replică seismică de 5 grade a fost înregistrată sâmbătă în provincia indoneziană Sulawesi de Vest, unde cel puţin 42 de persoane au fost ucise şi alte peste 600 rănite în urma unui cutremur de pământ, care s-a produs vineri şi a avut magnitudinea de 6,2, informează DPA, potrivit agerpres.

Seismul de vineri care a zguduit provincia Sulawesi de Vest a distrus zeci de locuinţe, iar numeroşi rezidenţi au rămas blocaţi sub dărâmături.


Citește și : Letonia introduce obligativitatea testelor negative anti-covid pentru toţi călătorii care vor să intre în ţară

Deocamdată nu există relatări despre noi pagube materiale după replica înregistrată sâmbătă dimineaţă la ora locală 06:32 (23:32 GMT, vineri), a declarat Raditya Jati, purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor naturale.

„Ne aşteptăm şi la alte replici, aşadar îi sfătuim pe rezidenţi să rămână calmi şi vigilenţi”, a adăugat el.

Ajutoare constând în provizii şi echipe de căutare a victimelor au fost transportate pe calea aerului în cele mai afectate oraşe, Mamuju şi Majene, a precizat Agenţia naţională pentru operaţiuni de căutare şi salvare.

Angajaţii acestei agenţii au distribuit lămpi alimentate cu energie obţinută din apă sărată rezidenţilor cazaţi în adăposturi temporare după ce locuinţele lor au fost distruse de seismul de vineri, a anunţat Raditya Jati.

Cele mai multe dintre decese au fost înregistrate în capitala provinciei West Sulawesi, oraşul Mamuju, unde opt victime au fost raportate în districtul Majene.

Seismul de vineri a provocat, de asemenea, strămutarea a peste 15.000 de persoane şi a cauzat cel puţin trei alunecări de teren, blocând mai multe drumuri care fac legătura între Mamuju şi Majene.

Citește și : Grecia va începe din 18 ianuarie relaxarea restricţiilor

Peste 300 de locuinţe au fost avariate sau complet distruse, au precizat oficialii indonezieni.

În 2018, un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de un tsunami pe insula Sulawesi, a provocat peste 4.300 de morţi şi dispăruţi.

Arhipelagul indonezian se află în Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.