DISTRIBUIȚI
Sputnik

O rachetă Soyuz, care a fost lansată marţi seara de la bază spaţială Kourou din Guyana Franceză, a plasat „cu succes” pe orbita polară satelitul meteorologic Metop-C, aparţinând Eumetsat, organismul european responsabil pentru dezvoltarea sistemelor meteorologice prin satelit, a anunţat compania Arianespace într-un comunicat, potrivit AFP, transmite agerpres.

Soyuz s-a desprins de sol marţi la ora 21:47 (00:47 GMT miercuri) de la baza spaţială Sinnamary, la nord-vest de Kourou, notează AFP. Racheta şi-a urmat apoi traiectoria „nominală”.


Citeşte şi: Democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor, dar republicanii îşi păstrează majoritatea în Senatul american

Separarea satelitului a avut loc, aşa cum era prevăzut, la circa o oră după lansare.

Metop-C este al treilea şi ultimul satelit lansat în cadrul unui program dedicat meteorologiei aplicate, potrivit Arianespace.

Sateliţii Metop-A şi Metop-B, lansaţi de către Starsem de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în 2006, respectiv 2012, sunt încă operaţionali, a precizat compania care gestionează lansările.

Sateliţii Metop oferă posibilitatea efectuării previziunilor meteorologice cu un avans de la 12 ore până la 10 zile.

Misiunea lui Metop-C, dezvoltat şi construit de Airbus Defense and Space, va „consolida, optimiza şi completa” capacităţile celorlalţi doi sateliţi din serie, a indicat Arianespace.

Cu o masă totală la lansare de peste patru tone, Metop-C, proiectat să funcţioneze timp de cinci ani, va fi amplasat la o altitudine de 811 kilometri pe o orbită polară, având nouă instrumente la bord, inclusiv Infrared Atmospheric Sounding Interferometer (IASI), conceput de Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES) din Franţa.

„Odată cu lansarea acestui al treilea şi ultim satelit din cadrul programului EPS (Eumetsat Polar System), Arianespace colaborează din nou cu Eumetsat şi Europa în scopul îmbunătăţirii previziunilor meteorologice şi monitorizării schimbărilor climatice la scară mondială, pentru creşterea calităţii vieţii pe Terra”, a notat Arianespace într-un comunicat dat publicităţii cu ocazia misiunii.

Aceasta este cea de a opta lansare din acest an pentru Arianespace din Guayana Franceză şi cea de a doua din 2018 prin intermediul lansatorului Soyuz de la baza spaţială Sinnamary.

Jumătate dintre cele opt lansări de la începutul anului ale Arianespace au fost realizate în scop comercial, cealaltă jumătate, pentru parteneri instituţionali europeni, a mai precizat societatea.

Citeşte şi: SUA: Femeile au fost decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

Lansarea precedentă a unei rachete de la Soyuz, care a avut loc la 11 octombrie de la Baikonur, s-a soldat cu un eşec.

Zborul către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) al cosmonautului rus Alexei Ovchinin şi la astronautului american Nick Hague a fost întrerupt la două minute după desprinderea de sol. Cei doi au fost nevoiţi să abandoneze misiunea şi să aterizeze de urgenţă după o defecţiune.

Conform concluziilor comisiei de anchetă, publicate joia trecută, defecţiunea care a provocat incidentul a fost cauzată de „deformarea” unui senzor în timpul asamblării rachetei la Baikonur.