DISTRIBUIȚI
Rador

Rusia a efectuat cu succes primul test cu rachetă hipersonică lansată de la bordul unei nave spre o ţintă terestră, anunţă surse militare citate de agenţia de presă Tass, potrivit mediafax.

O rachetă hipersonică Tsirkon (Zircon) a fost lansată de la bordul fregatei Amiral Gorşkov, din Marea Barents, în ianuarie, în cadrul Proiectului 22350, au anunţat joi oficiali militari ruşi.


Citește și : Huawei construieşte prima sa fabrică europeană în Franţa

„În conformitate cu programul de testare a rachetelor Tsirkon, fregata Amiral Gorşkov a lansat, la începutul lunii ianuarie, o rachetă, din Marea Barents, spre o ţintă terestră montată în zona Urali”, a declarat joi un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării. Informaţia a fost confirmată de un alt oficial militar rus.

Este primul test cu rachetă hipersonică efectuat de la bordul unei nave.

Rusia este singura naţiune care are rachete hipersonice, a declarat în decembrie 2019 preşedintele Vladimir Putin, avertizând că armata rusă poate distruge orice sistem antibalistic existent sau care poate fi instalat de Statele Unite în Europa ori în altă zonă a lumii. Prima unitate dotată cu rachete hipersonice Avangard a devenit operaţională în decembrie 2019, iar rachetele hipersonice Kinzhal, lansate din avioane MIG-31, sunt în dotarea armatei ruse din 2018.

Citește și : Rusia suspendă unele zboruri spre şi dinspre Iran

Vladimir Putin a subliniat că rachetele Avangard depăşesc de cel puţin 20 de ori viteza sunetului, iar cele Kinzhal de zece ori, putând transporta focoase convenţionale ori nucleare. „Sistemul Avangard este o armă a viitorului, capabilă să treacă atât dincolo de sistemele antibalistice existente, cât şi de cele viitoare”, a afirmat Vladimir Putin.