DISTRIBUIȚI

O rachetă s-a abătut luni seară în incinta aeroportului internaţional din Bagdad, unde sunt desfăşuraţi soldaţi irakieni şi americani, a anunţat armata, ultimul atac împotriva intereselor americane din Irak în ultimele luni, scrie AFP, potrivit agerpres.

Peste 30 de atacuri au vizat, din octombrie 2019, soldaţi sau diplomaţi americani în Irak. Atacurile cu rachete au devenit însă tot mai rare în ultimele luni.


Citește și : China îndeamnă SUA să renunţe la planul privind reluarea testelor atomice

Noul tir a intervenit cu trei zile înaintea discuţiilor americano-irakiene – prin videoconferinţă, din cauza COVID-19, – din cadrul „dialogului strategic” menit să reconfigureze cooperarea dintre cele două ţări, în special pe plan militar.

„O rachetă s-a abătut în incinta aeroportului din Bagdad”, a indicat armata. „Nu au fost nici victime, nici pagube materiale”, a precizat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

O bază unde se află soldaţi americani şi irakieni este situată în incinta aeroportului.

Aeroportul internaţional din Bagdad este în continuare închis din cauza măsurilor de izolare impuse pentru a evita răspândirea pandemiei de COVID-19 în ţara care a înregistrat oficial până în prezent peste 13.000 de contaminări şi circa 400 de decese.

Citeşte şi: Povestea îngenuncherii: De unde se trage gestul de protest folosit de americani

Niciunul din tirurile de rachete împotriva intereselor americane nu a fost revendicat, dar Washingtonul acuză facţiunile armate irakiene pro-Iran că sunt responsabile pentru acestea.

La sfârşitul anului 2019, tiruri de rachetă care au ucis un american au degenerat şi au condus la asasinarea de către Washington în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său la Bagdad, precum şi la tiruri de rachete iraniene asupra unei baze adăpostind americani în Irak.