DISTRIBUIȚI

Un filmuleţ devenit viral cu o profesoară care dansează din buric a stârnit o dezbatere naţională în Egipt despre drepturile femeilor şi valorile conservatoare ale ţării, relatează BBC, potrivit agerpres.

Aya Yousef a fost concediată şi iar soţul a divorţat de ea după ce a fost filmată – fără permisiunea ei – de un coleg la un eveniment social organizat de locul de muncă pe o barcă pe Nil.


Citeşte şi: Un medic i-o spune verde-n faţă ministrului Sănătăţii: ‘Uite de asta nu vreau să mă vaccinez!’

Imaginile o arată pe profesoară, purtând vălul islamic şi o rochie cu mâneci lungi, mişcându-se pe ritmurile muzicii alături de colegi bărbaţi în timpul excursiei pe Nil, desfăşurate în timpul zilei.

Or, deşi se spune că dansul din buric datează din epoca faraonică, în prezent este adesea dezaprobat ca femeile să danseze în public.

Înregistrarea cu Aya Yousef pare foarte cuminte după standardele occidentale, însă întrucât filmuleţul a fost distribuit pe scară largă pe reţelele de socializare arabe în ultima săptămână, el a stârnit un val de indignare în rândul conservatorilor egipteni.

Criticii profesoarei au susţinut că aceasta a acţionat în mod ruşinos „Educaţia a ajuns la un nivel scăzut în Egipt”, a comentat un utilizator de Twitter, solicitând intervenţia autorităţilor competente.

Yousef a fost ulterior concediată de şcoala primară din guvernoratul Dakahlia (nord), unde lucra de mai mulţi ani predând limba arabă.

Ea a jurat că nu va mai dansa niciodată şi a mărturisit că a avut gânduri suicidare după cele petrecute.

Apărătorii drepturilor femeilor din Egipt s-au exprimat, de asemenea, în mod ferm în acest caz, insistând că profesoara nu a făcut nimic greşit şi subliniind că aceasta a fost victima unei „vânători de vrăjitoare”.

În sprijinul profesoarei, directoarea adjunctă a unei alte şcoli a postat pe reţelele de socializare fotografii în care poate fi văzută dansând la nunta fiicei sale.

Citeşte şi: SUA cer Rusiei să-şi retragă rapid trupele din Kazahstan – Black News

Directoarea Centrului egiptean pentru drepturile femeii, Nihad Abu Qumsan, i-a oferit profesoarei un loc de muncă în biroul său şi i-a cerut să aducă contractul de la Ministerul Educaţiei pentru a depune o plângere legală împotriva concedierii sale.

Este posibil ca acest lucru să fi contribuit la o re-evaluare a situaţiei din partea autorităţilor locale, care au decis să o numească pe Yousef într-un post la o altă şcoală.

Profesoara a declarat că intenţionează să dea în judecată persoana care a filmat-o în excursie luna trecută.