DISTRIBUIȚI
gerira13.militaryblog.jp
Islamic jihad militants take part in the funeral of three comrades, who were killed in an Israeli air strike, in Khan Younis in the southern Gaza Strip March 11, 2014. An Israeli air strike on Tuesday killed three Palestinian militants in the Gaza Strip, the Islamic Jihad group said. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Gruparea jihadistă Statul Islamic susţine că şi-a creat o „provincie” în Kashmir, într-o primă revendicare de acest tip privind India, informa sâmbătă seara Reuters, potrivit agerpres.

Fondarea acestei „provincii” pe care o numeşte „Wilayah of Hind” a fost proclamată într-o declaraţie transmisă de agenţia Amaq, organul de propagandă al Statului Islamic.


Citește și : Gardienii Revoluţiei denunţă războiul psihologic american

În acelaşi comunicat, gruparea jihadistă adaugă că a provocat pierderi soldaţilor din armata indiană în cursul unui atac în oraşul Amshipora, situat la două ore de drum la sud de Srinagar, capitala de vară a statului Jammu and Kashmir.

Poliţia indiană a informat de asemenea despre o confruntare armată în acest sector, adăugând că a ucis un militant islamist implicat în mai multe grupuri armate care operează în Kashmur. Ishfaq Amad Sofi declarase credinţă Statului Islamic.

„Fondarea unei ‘provincii’ într-o regiune în care Statul Islamic nu dispune de nicio formă de guvernare reală este absurdă, dar nu trebuie ignorată”, a apreciat Rita Katz, directoare a SITE Intel Group, un organism care urmăreşte activitatea extremismului islamist.

„Pentru jihadiştii prezenţi în aceste regiuni vulnerabile, este un gest semnificativ care pune jaloanele unei reconstituirii a hărţii ‘califatului’ Statului Islamic”, adaugă ea.

Citește și : Israelul a redeschis punctele de trecere cu Gaza după ce le închisese în urmă cu nouă zile

Statul Islamic a fost alungat din teritorii cucerite începând din 2014 în Irak şi în Siria.

Grupării îi este atribuită responsabilitatea seriei de atentate soldate cu cel puţin 253 de morţi în duminica Paştelui catolic din acest an în Sri Lanka.