DISTRIBUIȚI
twitter

Zeci de mii de manifestanţi pro-democraţie au ieşit luni din nou în stradă în Hong Kong, într-un protest autorizat de poliţie, pentru a cere sprijinul comunităţii internaţionale, în special al Statelor Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.

Manifestanţii le solicită aleşilor americani să voteze o lege care să permită sancţionarea liderilor chinezi, acuzaţi de controlarea politicii din acest teritoriu semi-autonom, care este afectat de o criză fără precedent.


Citeşte şi: Franţa ia măsuri pentru securitatea forţelor sale din nord-estul Siriei şi cere Turciei să-şi înceteze IMEDIAT ofensiva

Legea privind drepturile omului şi democraţia din Hong Kong (‘Hong Kong Human Rights and Democracy Act’), care ar putea fi votată începând cu această săptămână de Camera Reprezentanţilor din SUA, ar implica o reevaluare anuală a statutului special pe care Washingtonul îl acordă Hong Kong-ului în termeni comerciali şi ar putea prevedea sancţiuni împotriva unor responsabili chinezi.

Unul dintre susţinătorii proiectului, senatorul republican Josh Hawley, a denunţat deriva spre ‘un stat poliţienesc’ în cadrul unei vizite de două zile în fosta colonie britanică, de patru luni scena unor manifestaţii pro-democraţie tot mai violente.

Citeşte şi: Orban pierde Budapesta! Opoziţia a câştigat şi alte oraşe importante

Mişcarea a început în iunie din cauza respingerii unui proiect de lege privind extrădările, în prezent suspendat, apoi şi-a extins considerabil revendicările. Protestatarii cer în special mai multe libertăţi democratice şi o anchetă privind modul în care a acţionat poliţia de la începutul mobilizării.