DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Zeci de mii de demonstranţi s-au întors vineri pe străzile din Algeria pentru a cere schimbarea democratică a sistemului de la conducerea ţării dincolo de fostul preşedinte Abdelaziz Bouteflika, care a demisionat după şase săptămâni de proteste de amploare, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Parlamentul a numit un preşedinte interimar şi fost stabilită data de 4 iulie pentru organizarea de noi alegeri prezidenţiale, într-o tranziţie sprijinită de puternica armată a ţării.


Citește și : Șoferii europeni sunt prea siguri pe ei, reticenți la critici și agresivi

Însă demisia lui Bouteflika de pe 2 aprilie nu i-a liniştit pe mulţi algerieni, care doresc înlăturarea întregii elite, în mare parte îmbătrânită, care a dominat ţara de la obţinerea independenţei faţă de Franţa în 1962.

Mii de protestatari s-au adunat din nou în centrele oraşelor din întreaga Algerie solicitând reforme profunde – inclusiv pluralism politic şi combaterea corupţiei şi a nepotismului, relatează martorii, dar şi mai mulţi sunt aşteptaţi după rugăciunea de vineri.

„Nu vom renunţa la cererile noastre”, a declarat Mourad Hamini, aflat în faţa magazinului său de cafea, unde mii de protestatari agitau steaguri algeriene.

Protestatarii au cerut şi ca Abdelkader Bensalah, şeful camerei superioare a parlamentului, să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte interimar, la fel ca şi premierul interimar Noureddine Bedoui.

„Trebuie să plece. B-urile trebuie să plece”, era unul dintre mesajele de pe bannere, referire la Bensalah, Bedoui şi Moad Bouchareb, şeful partidului la putere.

Tayib Belaiz, preşedinte al Consiliului constituţional din Algeria şi al patrulea dintre oficialii de rang înalt al cărui nume începe cu „B”, şi-a dat demisia în această săptămână.

Marţi, şeful armatei, generalul-locotenent Ahmed Gaed Salah, a declarat că armata ia în considerare toate opţiunile pentru a rezolva criza naţională politică şi a avertizat că „nu mai este timp”.

A fost un indiciu că armata îşi pierde răbdarea cu revolta populară care zguduie Algeria, un exportator major de petrol şi gaze naturale şi un partener-cheie pentru Occident în asigurarea securităţii împotriva islamiştilor militanţi din nordul şi vestul Algeriei.

Salah nu a menţionat vreo măsură pe care armata ar putea s-o ia, dar a adăugat: „Nu avem altă ambiţie decât aceea de a ne proteja naţiunea”.

Armata a supravegheat până acum cu răbdare protestele în mare parte paşnice, care uneori au adunat sute de mii de oameni. Aceasta rămâne cea mai puternică instituţie din Algeria, influenţând politici din umbră timp de decenii.

Citește și : ÎNGRIJORĂTOR! Stare de urgență la bordul unui zbor transatlantic

Protestatarii vor o rupere totală cu „puterea” sau sistemul secret – format din veterani ai războiului de independenţă împotriva Franţei şi din Frontul de eliberarea naţională, precum şi oligarhii asociaţi – şi reforme radicale.

„Cea de a noua zi de vineri este un vot împotriva bandei”, se putea citi pe un banner al protestatarilor. „Sistemul va pleca mai devreme sau mai târziu”, a declarat Mohamed Dali, care le vindea dulciuri protestatarilor.

„Ţara este a noastră şi armata este a noastră”, est mesajul unui alt banner.