DISTRIBUIȚI
All That's Interesting

O nouă scurgere de ţiţei în largul coastelor Peru s-a produs marţi, în timpul efectuării unor lucrări la un oleoduct subacvatic de la rafinăria companiei petroliere spaniole Repsol pentru investigarea cauzelor mareei negre survenită pe 15 ianuarie, au anunţat miercuri autorităţile, informează AFP, potrivit agerpres.

„Scurgerea (nouă) s-ar fi produs pe 25 ianuarie în timpul lucrărilor prealabile demontării PLEM (Pipeline End Manifolds), care sunt echipamente subacvatice pentru colectarea şi distribuţia” ţiţeiului, a declarat într-un comunicat Agenţia pentru evaluarea şi monitorizarea mediului (OEFA), subordonată Ministerului Mediului, fără a preciza însă cantitatea de ţiţei deversată.


Citește și : Peru sare de 3 milioane de cazuri cu Covid

O echipă formată din nouă experţi internaţionali ai ONU a sosit luni la Lima pentru a ajuta autorităţile să facă faţă mareei negre ce afectează Peru, asociată erupţiei vulcanului din Arhipelagul Tonga.

Guvernul peruan a anunţat sâmbătă stare de ”urgenţă de mediu” pe o perioadă de 90 de zile pentru zona de coastă afectată de scurgerea în apă a aproximativ 6.000 de barili de ţiţei, o maree neagră ce continuă să se răspândească.

Coastele peruane de la nord de Lima au fost afectate de ţiţeiul care s-a vărsat în mare în timpul descărcării unei nave-cisternă la rafinăria La Pampilla, deţinută de compania spaniolă Repsol, în regiunea Lima.

Potrivit rafinăriei, accidentul, care a avut loc pe 15 ianuarie, a fost cauzat de un val violent produs în urma erupţiei vulcanice din Tonga.

Citește și : Polonia devine o ‘naţiune cadru’ la Eurocorps

Peste 40 de păsări, inclusiv pinguini Humboldt, o specie pe cale de dispariţie, au fost recuperate de pe plajele îmbibate cu petrol şi au fost transportate la parcul zoologic Las Leyendas, unde medicii veterinari şi biologii încearcă să le cureţe de petrol şi să le menţină în viaţă, au anunţat luni reprezentanţii parcului.

Ministerul Mediului a confirmat duminică faptul că peste 180 de hectare de plaje, echivalentul a 270 de terenuri de fotbal, şi 713 de hectare pe mare, au fost contaminate.