DISTRIBUIȚI
dpa

Fostul premier al Macedoniei de Nord, Nikola Gruevski, care a fugit în Ungaria de la condamnarea sa pentru abuz de putere în urmă cu doi ani, a fost condamnat marţi la un nou termen cu închisoarea într-un caz de incitare la violenţă, potrivit AFP, scrie agerpres.

Fostul om forte naţionalist, care a condus mica ţară din Balcani cu o mână de fier timp de un deceniu până la căderea sa în 2016, a fost judecat în contumacie la Skopje.


Citește și : Autoritățile din Kuweit DEZMINT decesul emirului Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah

Acest apropiat al premierului ungar Viktor Orban s-a refugiat în Ungaria din noiembrie 2018, după condamnarea sa la doi ani de închisoare pentru utilizarea în scopuri personale a unui Mercedes de 600.000 de euro, achiziţionat din fonduri publice.

Fostul lider al partidului de dreapta VMRO-DPMNE, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat marţi la un an şi jumătate de detenţie pentru incitare la violenţă în 2013 la Skopje în cadrul unei manifestaţii în faţa primăriei din Centar, o municipalitate a Capitalei ce era condusă de opoziţie.

Manifestanţii au dat buzna în primărie, după ce au aruncat cu pietre şi au spart geamurile, acuzând consiliul municipal că ar vrea să dărâme o biserică. Dar, potrivit parchetului, de fapt fostul prim-ministru orchestrase violenţele pentru a-şi proteja interesele financiare împotriva unui plan urbanistic al municipalităţii din Centar.

Dosarul include interceptări ilegale, a căror scurgere a fost organizată începând din 2015 de social-democraţii actualului prim-ministru Zoran Zaev, aflat atunci în opoziţie. Înregistrările par să-l arate pe Nikola Gruevski ordonând aliaţilor săi să pătrundă în Primăria din Centar şi să-l pălmuiască pe primar.

Alte şase persoane, inclusiv fostul ministru al transporturilor, Mile Janakievski, un apropiat al fostului premier, au fost condamnate la închisoare cu suspendare.

Citește și : Moscova cere Ankarei ‘să nu pună gaz pe foc’ în conflictul din Nagorno-Karabah

Condamnaţii, la fel şi Parchetul au anunţat că vor contesta sentinţele.

Autorităţile din Macedonia de Nord au cerut fără succes Ungariei extrădarea fostului premier. El este pus sub acuzare în alte trei cazuri de corupţie, fraudă electorală şi finanţare ilegală a partidului său politic. Gruevski este vizat şi într-o anchetă cu privire la atacul lansat în 2017 împotriva parlamentului, punctul culminant al unei crize în cursul căreia VRMO-DPMNE a încercat să se opună transferului puterii către social-democraţi.