DISTRIBUIȚI
www.alaraby.co.uk

ONU a anunţat joi că săptămâna viitoare va avea loc la Geneva o întâlnire între preşedinţii celor două camere legislative libiene rivale, pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la un cadru constituţional care să permită desfăşurarea de alegeri, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Am plăcerea să confirm că preşedintele Camerei reprezentanţilor, Aguila Saleh, şi preşedintele Înaltului Consiliu de stat, Khaled el-Meshri, au acceptat invitaţia mea de a se întâlni la birourile Naţiunilor Unite de la Geneva pe 28 şi 29 iunie pentru a discuta proiectul de cadru constituţional pentru alegeri’, a informat pe Twitter consiliera specială a secretarului general al ONU pentru Libia, Stephanie Williams.


Citește și :  Forţele ruse au capturat alte două localităţi de lângă oraşele Lisiciansk şi Severodoneţk

‘Îi felicit pe şefii celor două camere pentru a se fi angajat să caute un consens cu privire la problemele în suspensie după reuniunea comitetului mixt de săptămâna trecută la Cairo’, a adăugat ea.

Reuniţi la Cairo între 12 şi 19 iunie sub egida ONU, reprezentanţi ai parlamentului instalat în estul Libiei şi ai Înaltului Consiliu de stat, care face oficiul de senat şi are sediul la Tripoli, au eşuat în a conveni un text pe baza căruia să se poată organiza alegerile prezidenţiale şi legislative programate iniţial pentru sfârşitul lui 2021, dar amânate sine die.

Desfăşurarea lor la o dată previzibilă pare extrem de improbabilă având în vedere divergenţele foarte puternice între rivalii politici, precum şi tensiunile din teren, cu confruntări armate tot mai dese între miliţii rivale la Tripoli.

Două guverne îşi dispută din martie puterea în Libia, ţară aruncată în haos după răsturnarea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011: cel de la Tripoli, creat la începutul lui 2021 sub egida ONU pentru a gestiona tranziţia până la alegeri, şi un guvern format în martie şi susţinut de parlament, cu sediul provizoriu la Sirte.

Citește și : Lansare cu succes pentru racheta europeană Ariane 5

Mandatul guvernului cu sediul la Tripoli şi condus de omul de afaceri Abdelhamid Dbeibah a expirat teoretic miercuri în conformitate cu acordul încheiat sub egida ONU.

Prim-ministrul rival, Fathi Bashagha, a afirmat miercuri într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că îi revine de acum ‘să se ocupe de toate eforturile necesare pentru a organiza alegeri în Libia de îndată ce va fi posibil’.